Studieschuld en daardoor een lagere hypotheek?

huis kopen met studieschuld

Als je een studieschuld hebt is het veel lastiger om een hypotheek te krijgen. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk naar je oorspronkelijke schuld bij het berekenen van je mogelijke hypothecaire lening. Zelf kan ik blijkbaar bijna 120.000 euro minder lenen hierdoor.. (say whut!?)

Minder kunnen lenen door studieschuld

Stel hè, in het hypothetische geval dat ik in mijn eentje een hypotheek wil aangaan? Dan kan ik met mijn schuld maximaal 95.000 euro lenen. Tja, daar koop ik natuurlijk geen huis voor..

Het loont om je schuld af te lossen

Zou ik geen studieschuld hebben dan kan ik een hypotheek ter hoogte van 213.000 euro krijgen. Dat is een verschil van 118.000 euro! Het loont dus om mijn schuld af te lossen, want daarmee is het aangaan van een hogere hypotheek mogelijk. En ik zeg ‘mogelijk’, want wil ik wel zo’n hoge schuld aangaan?

In de praktijk zal ik ooit samen met Jurrit (mijn verloofde) een huis gaan kopen. In dat geval zijn de bedragen anders, omdat onze beide lonen meetellen. Het laagste loon telt nu nog voor 80% mee, maar als het wetsvoorstel van minister Wopke Hoekstra wordt aangenomen wordt dat 90%. Scheelt toch weer een paar duizend euro in ons voordeel.

Mét schuld zouden we 320.000 euro en zónder schuld 431.000 euro kunnen lenen. Let weer op: ik zeg kúnnen, of we dit willen is iets anders. Misschien kopen we wel een tiny house?

tekst gaat verder onder afbeelding.

Hypotheekbedrag per maand even hoog als onze huur nu

En trouwens, bij een hypotheek van 300.000 euro is het netto hypotheekbedrag per maand even hoog als onze huur nu!

Nu zal ik de laatste zijn die pretendeert dat wij een huis van 430.000 euro gaan kopen. Waarom dan niet gewoon genoegen nemen met de 320.000 euro die wij kunnen lenen mét mijn schuld? En de grens voor een NHG-hypotheek is immers toch 310.000 euro?

Mentale aspect van aflossen

Daarover schreef ik ook al in een eerdere post. Allereerst natuurlijk het mentale aspect. Ik denk vaak aan mijn schuld en wil die last niet nog vele jaren dragen. En we kunnen het geld nu missen. Wie zegt dat dit over een x aantal jaar nog steeds zo is?

Daarnaast lijkt het me heerlijk als mijn geld straks ook weer écht van mij is. Geen maandelijkse aflossing meer, maar vrijheid om te doen wat ik wil. Een dagje minder werken kan dan al veel sneller! Of misschien toch voor langere tijd vakantie opnemen?

Soms voordeliger om niet versneld af te lossen

Voor mij genoeg reden versneld te gaan aflossen. let op: dit is mijn situatie. Ik kan mij voorstellen dat je ook kijkt naar de eventuele financiele voor- en nadelen. Soms is het financieel voordeliger om je studieschuld niet versneld af te lossen. Laat je daarover informeren door een financieel adviseur.

Hoe denk jij over versneld aflossen? Leuk als je hierover een berichtje achterlaat hieronder!

Hou bij het lezen rekening met het volgende:

 • Ik heb de hypotheekcalculator op de website van de Consumentenbond gebruikt. In de praktijk kunnen de genoemde bedragen anders uitvallen;
 • Ik heb gerekend met onze huidige salarissen (1x modaal en 1x boven modaal);
 • In deze voorbeelden staat de rente van 1,72% voor 10 jaar vast;
 • In deze voorbeelden is de berekende hypotheek zonder NHG
 • Een hypotheekverstrekker rekent altijd met de oorspronkelijk studieschuld;
 • Bijkomende kosten (hypotheekadvies, taxatie, notaris) kun je niet meefinancieren en heb ik daarom buiten beschouwing gelaten.
BoekenBoeken

2 reacties op ‘Studieschuld en daardoor een lagere hypotheek?

 1. Leuk dat je me bent gaan volgen.

  Ik had ook een studieschuld tegen 0% rente. Ik heb nooit versneld afgelost. In eerste instantie deed ik dat niet omdat het niet hoefde en ik was verder totaal niet financieel bewust. Toen dat bewustzijn een jaar of 5-6 geleden wél kwam koos ik voor het versneld aflossen van mijn hypotheekschuld. Twee jaar later startte ik met beleggen.

  Voor 320k kun je een prima huis kopen. Als je het geld dat je nu aflost belegt en 20 jaar laat staan en renderen dan houd je onder de streep veel meer geld over. Of desnoods doe je beide.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s