Kwam mijn schuld van 52.200,91 euro uit de lucht vallen?

Gekleurde paraplus

Nee, mijn studieschuld kwam niet uit de lucht vallen. Ik wist dat mijn schuld groot zou worden. Maar hoe groot? Het duurde heel lang voordat ik daar eens bij stil zou staan.

Maximaal lenen bij DUO

Wanneer ik precies begon met lenen weet ik niet meer, maar ik heb van het begin van mijn mbo opleiding tot het einde van mijn hbo studie (bij)geleend. In totaal werd er vanuit DUO elke maand rond de 1000 euro op mijn rekening gestort. Met mijn bijbaantje verdiende ik +/- 500 euro per maand. Ik betaalde de huur, school, schoolboeken, mijn auto (ja, die had ik toen), benzine, boodschappen, telefoon, kleding en weet ik wat wel niet meer.. Wat een luxe!

Financieel op eigen benen

Ik ben op mijn achttiende gaan samenwonen en stond vanaf dat moment financieel op eigen benen. Ik betaalde dus al mijn eigen rekeningen zelf. Een financieel inzicht had ik niet. Niet mee opgevoed. Ik had altijd een bijbaantje, maar daarnaast ook een groot sociaal leven dus elk weekend op stap en vaak mensen bij ons thuis over de vloer. Het geld wat binnenkwam ging altijd op. Sparen? Daar deden we niet aan. Liever gaven we nog een rondje in de kroeg. En aan het einde van ons geld bleef er altijd wel een stukje maand over.

Op kamers wonen met een maximale lening

Toen ging mijn relatie uit en ging ik op kamers wonen. Ik ging nieuwe vriendschappen aan, want naast mijn relatie verloor ik ook veel ‘vrienden’. Mijn sociale leven is gelukkig wel altijd groot en daarmee helaas ook duur gebleven. Qua uitgaven veranderde er weinig, al zorgde ik er toen inmiddels wel voor dat ik ook de laatste week van de maand wat geld over had. Maar sparen? Dat kwam nog steeds niet in mij op.

tekst gaat verder onder de afbeelding.

Totale studieschuld na aftrek gift

Na een mbo opleiding en een hbo studie ben ik toch maar eens ingelogd op DUO.nl en was mijn totale studieschuld 52.200,91 euro (na aftrek van het gedeelte wat werd omgezet in een gift). Whoooooooops…

Geld is geen doel, maar een middel

Inmiddels woon ik opnieuw samen en is er veel veranderd. Ik leef nog steeds een leven waarin ik geld niet als doel, maar een middel zie. Wel heb ik inmiddels geleerd wat een financieel overzicht is en weet ik dat ik elke euro maar één keer kan uitgeven. En die ene euro? Die wordt nog verbazingwekkend vaak uitgegeven in de kroeg, en dat is helemaal prima! Voor de foto’s over mijn aflosverhaal kijk je op Instagram.

BoekenBoeken

5 reacties op ‘Kwam mijn schuld van 52.200,91 euro uit de lucht vallen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s