Levensstijlinflatie – meer uitgeven als je meer verdient?

Een gele auto en een groene auto en een rode auto

Ben jij ook meer gaan uitgeven naarmate je meer bent gaan verdienen? Dit heet levensstijlinflatie. Ongemerkt pas je je levensstijl aan je hogere inkomen aan. In het engels wordt het ook wel ‘Lifestyle creep’ genoemd. Lees hieronder hoe ik ongemerkt meeging in dit gedrag.

Mijn studententijd

Als student had ik niet heel veel geld. Mijn bijbaantje leverde mij gemiddeld €500,- per maand op en daarnaast had ik natuurlijk studiefinanciering. Een gedeelte van mijn studiefinanciering werd omgezet in een gift, maar het andere deel moet ik terugbetalen aan DUO. Ik ben momenteel druk bezig met het afbetalen van mijn studieschuld.

Met het geld dat ik als student te besteden had kon ik veel drankjes kopen tijdens happy hour in mijn favoriete kroeg. Per biertje betaalde ik dan maar €1,-!

Ik wist in die tijd ongeveer hoeveel geld ik maandelijks binnen kreeg, hoeveel geld ik nodig had voor vaste lasten en hoeveel er dus overbleef voor bier boodschappen.

Full-time werken

Toen ik eenmaal was afgestudeerd en fulltime ging werken verdiende ik netto exclusief vakantiegeld €1650,-. Wat veel geld vond ik dat! Naarmate ik meer werkervaring opdeed in mijn vakgebied verdiende ik ook meer. Op een gegeven moment verdiende ik maandelijks netto wat ik eerder maandelijks bruto verdiende. Daar ben ik nog steeds trots op! Mijn salaris bleef dus groeien, maar mijn spaarrekening groeide niet net zo hard mee.. Het geld ging naar verschillende abonnementen en naar het kopen van dure spullen.

Wat is Geluk?

Overigens betekent meer verdienen niet altijd dat je ook gelukkiger bent! Een van mijn favoriete boeken is het boek logica van geluk’ van Mo Gawdat. Hij beschrijft in zijn boek dat zolang er geen redenen op ons pad komen die ons ongelukkig maken, we gelukkig zijn. We worden allemaal gelukkig geboren. Het is aangeleerd gedrag om eerst dingen te moeten bereiken voordat we ons gelukkig voelen. Geluk is dus een bewuste keuze! Gawdat omschrijft de geluksformule als: geluk = jouw perceptie van de realiteit – jouw verwachtingen. Het boek is echt een aanrader om te lezen! Via bol.com kun je het boek van Mo Gawdat bestellen.

Ongemerkt meer uitgeven

Gingen we als studenten nog op een bepaald tijdstip naar de kroeg om te kunnen profiteren van happy hour, nu betaal ik rustig €80,- voor een portie sushi of voor een nieuw jurkje. Ook aan boodschappen gaf ik ongemerkt steeds meer uit.

Het begon te steken dat van mijn hele maandelijkse salaris zo weinig overbleef. Ik begon in te zien dat geluk niets te maken heeft met spullen, maar veel meer met vrijheid. Vrijheid om te kunnen doen en laten wat ik wil. Je levensstandaard naar beneden bijstellen geeft gewoon meer financiële ruimte.

Tijd voor verandering!

Daarom moest het anders. Op veel vaste lasten konden we gelukkig flink besparen. Ik heb gekeken naar dat wat we écht nodig hebben. Hierover schreef ik al in mijn blog ‘wants vs. needs’.

Sinds kort werk ik met budgetten. Ik geef ons huishouden op verschillende onderwerpen een budget en op = op. Elke euro die ik overhoud gaat linea recta naar het aflossen van mijn studieschuld.

Ben jij ook onbewust meer gaan uitgeven? Laat het mij hieronder weten!

Dit blog bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

3 reacties op ‘Levensstijlinflatie – meer uitgeven als je meer verdient?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s