10 tips om sneller je studieschuld af te lossen

Een rode fiets met een rood zadel en een zwart kettingslot

Hoe ik ervoor zorg dat ik elke maand minimaal €1000,- kan aflossen op mijn studieschuld? Ik geef weinig geld uit en ik bespaar zoveel mogelijk. Hieronder lees je 10 tips waarmee je maandelijks meer studieschuld kunt aflossen. Als ik het kan dan kun jij het ook! Lees maar mee.

Tip 1: zorg voor een noodfonds

Voordat je begint met extra aflossen zorg je voor een noodfonds. Dit wordt ook steeds vaker een ‘emergency fund’ of kortweg EF genoemd. Op de website van het Nibud kun je met de BufferBerekenaar uitrekenen hoeveel geld je ongeveer in zo’n noodfonds moet hebben zitten. Ik vind zelf het bedrag dat het Nibud aanraad erg hoog, maar dat is mijn persoonlijke mening. Zorg er in ieder geval voor dat je auto (of in mijn geval: fiets) gerepareerd kan worden en je een nieuwe koelkast kunt kopen als je oude kapot gaat. Staat er meer geld op je spaarrekening dan het Nibud je adviseert om als noodfonds te hebben? Dan kun je overwegen om dit extra af te lossen op je studieschuld.

Tip 2: voorkom leefstijlinflatie

Wat je wilt voorkomen is leefstijlinflatie. Meer weten over dit onderwerp? Ik schreef er al een blog over. Het komt er kort gezegd op neer dat je meer gaat uitgeven naarmate je meer gaat verdienen. Dit gaat meestal ongemerkt. Heb je wel loonsverhoging gehad, maar blijft hiervan na al je uitgaven niets over? Et voila, levensstijlinflatie.. Kijk eens kritisch naar je vaste lasten. Heb je alles waar je voor betaalt écht nodig? In mijn blog ‘wants vs. needs’ lees je welke vaste lasten ik precies heb. Zoals ik hierboven al zei, ik probeer mijn lasten zo laag mogelijk te houden.

Tip 3: vakantiegeld naar DUO

Je vakantiegeld, je eindejaarsuitkering, dertiende maand of welk extra inkomen dan ook: maak het over naar DUO. Ik krijg zelf iedere maand iets van 17% van mijn bruto uurloon in een digitaal potje. Ik kan maandelijks kiezen of ik het geld wil laten uitbetalen of opsparen. Aan het einde van elk jaar wordt dit potje automatisch uitbetaald. Dit bedrag gaat in december linea recta naar mijn aflossing!

Tip 4: werk met budgetten

Is je salaris binnen? Mooi! Het is tijd om je geld te verdelen over budgetten. Mijn tip? bepaal hoeveel geld je nodig hebt voor je vaste lasten en zet dit op een bankrekening zonder pinpas. Zo, nu kunnen in ieder geval je vaste lasten worden betaald. Natuurlijk zorg je er meteen voor dat alle incasso’s vanaf nu automatisch gaan. Dan heb je er geen omkijken meer naar!

Ik probeer onze vaste maandelijkse lasten zo laag mogelijk te houden. Over het algemeen liggen deze kosten rond de €1660,-. Hier zit al een verplicht aflosbedrag studiefinanciering van €250,- bij in.

Bepaal nu het budget voor je variabele lasten. Ons huishouden heeft een budget van €700,- per maand. ‘Variabele’ lasten zijn in ons geval alle uitgaven die niet elke maand hetzelfde bedrag zijn. Denk aan boodschappen, uitjes, cadeautjes enzo. De ene maand geven we meer uit aan boodschappen en de andere maand meer aan etentjes. Wij hebben nooit contant geld in huis, dus een losse bankrekening met pinpas zorgt ervoordat wij die €700,- per maand niet overschrijden. Dus: op = op!

Spaar je? Maak dan ook nog een bedrag over naar je spaarrekening.

Wij hebben momenteel 2 maandelijkse uitgaven die betaald worden van spaargeld, namelijk een cursus die Jurrit volgt en daarnaast nog zijn kosten voor orthodontie. Deze kosten staan dus niet vermeld onder de vaste lasten of de variabele lasten.

De laatste stap is het geld dat je overhoudt overmaken naar DUO. Het leuke is: hoe meer je bespaart op bovenstaande, hoe meer geld je kunt overmaken naar DUO!

Tip 5: Trouw met een rijke vent (m/v/o), of nog beter: ga zelf lekker geld verdienen

Ok toegegeven, het eerste gedeelte van deze tip is een beetje lame. Maar het is een manier.. Wat in mijn ogen veel beter is? Ga zelf lekker geld verdienen! Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ben je economisch zelfstandig als je 70% van het netto minimumloon verdient. Dit komt neer op een netto maandbedrag van €1066,-

In 2018 kon ruim 62% van de vrouwen tussen 15 jaar en de AOW-leeftijd zichzelf financieel onderhouden; hierbij zijn de jongeren die nog een opleiding volgden buiten beschouwing gelaten. De overige 38% had een uitkering, een baan die te weinig inkomen opleverde om van te kunnen leven of helemaal geen eigen inkomen. Met ruim 80% zijn mannen vaker economisch zelfstandig dan vrouwen.

Bron: ministerie van OCW

Zelf ben ik momenteel economisch zelfstandig, en dat voelt goed!! Vroeger werd mij verteld dat ik maar naar het vmbo moest, omdat havo te hoog gegrepen zou zijn. Heb ik het toch maar mooi geflikt met mijn hbo-diploma! Ik werk nu met veel plezier in een hbo functie. Mijn motto? Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Gejat van Pippi Langkous, dat dan weer wel..

BoekenBoeken

Tip 6: zorg voor een side hustle

Door extra inkomen te genereren kun je meer studieschuld aflossen, simple as that. Verkoop voor extra geld je spulletjes via Marktplaats, start een Etsy shop of ga in het weekend op de rommelmarkt staan.

Zelf verkoop ik bijna nooit iets op Marktplaats. Dat je iets verkoopt betekent namelijk dat je het product ooit hebt moeten kopen; tenzij je het met winst weet te verkopen verlies je dus eigenlijk altijd geld.. Ik vind het daarom ook lastig om het verkopen van je eigen rommel te zien als ‘winst’.

Omdat ik niets te verkopen heb, probeer ik via affiliated links een extraatje te verdienen. Mocht je mij willen helpen (het kost jou niets), kan dat via de volgende link: klik. Dit geld wordt natuurlijk gebruikt als extra aflossing op mijn studieschuld!

Tip 7: stop met consumeren

Heel simpel: zodra je besluit minder te gaan kopen (goederen én diensten) bespaar je geld. Dit geld kan mooi naar je studieschuld.. Jurrit en ik hebben heel lang geen auto gehad. Ik vind het ten eerste niet nodig, omdat wij in de stad wonen en overal prima met het openbaar vervoer kunnen komen. Daarnaast zijn auto’s gewoon DUUR. Echt niet normaal, ik hoor soms collega’s praten over een onderhoudsbeurt van honderden euro’s.. Laat mij maar lekker met de trein gaan! Jurrit heeft een leaseauto van zijn werk, daar hebben we dus geen directe kosten aan.

Tip 8: bespaar op je boodschappen

Besparen op je boodschappen is volgens mij sinds jaar en dag hot topic. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet een echte Gierige Gerda ben. Voor échte bespaartips kun je beter op haar blog kijken. Wel werk ik dus met een boodschappenbudget en op = op. Ook gebruik ik de meeste standaard tips:

  • Plan je boodschappen en/of je weekmenu;
  • Ga maar één keer per week naar de supermarkt;
  • Koop veel als er een aanbieding is (maar alleen als je het producht normaal ook zou kopen);
  • Kook from scratch in plaats van met zakjes/pakjes. Persoonljke tip: ga eens naar de toko;
  • Eet geen/minder vlees;
  • Check ALTIJD je bon;
  • Kijk of je een B-merk kunt kopen.

Tip 9: kijk niet naar een ander

Ja, je buurman heeft misschien elk jaar een nieuwe auto. Je vrienden gaan elk jaar op een mooie verre reis. Wat je niet kunt zien is hoe dit doel gerealiseerd wordt. Misschien is de auto van je buurman wel een leaseauto waar hij elke maand veel geld voor betaalt. En je vrienden sparen misschien wel het hele jaar door voor die verre reis. En jij? (en ik) Wij hebben andere doelen! Het plan is om zo snél mogelijk die studieschuld af te lossen.

Kiest iemand anders ervoor om zijn/haar hele salaris uit te geven aan dure kleding en mooie spulletjes betekent niet dat jij dit ook moet doen. Toch? Van wie moet dat dan?

Tip 10: let eens op je energieverbruik

Nu voel ik mij zo’n echte mieperd.. Maar het helpt echt! Wij betalen aan voorschot op energie en gas €120,- per maand. Dit is vrij veel, omdat wij dit jaar zijn verhuisd en er nog geen verbruik is om op terug te kijken.

Het gemiddeld energieverbruik in Nederland ligt rond de 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas. Wij wonen in een hoekappartement met overal enkel glas. Ons hoogste verbruik aan elektriciteit in een maand is 200 kWh (x12 = 2400 kWh) en ons verbruik aan gas in de winter is +/- 160 m³ en in de zomer +/- 20 m³. Eind december komt onze jaarafrekening. Ik ga ervan uit dat we teveel voorschot hebben betaald. Krijgen we wat terug? Dan gaat dat geld meteen richting mijn studieschuld!

Daarnaast zijn er nog 1038485 tips om te besparen op je energieverbruik. Google maar eens. Is het nodig om je hele huis te verlichten? Of kun je ook enkel in de kamer waar je bent een aantal lampen aanzetten? En de verwarming of de airco, moet die de hele dag aan? En douchen, moet je een half uur onder stromend water staan om schoon te worden? Kijk eens hoe ver je kunt gaan!

Welke tip ga jij gebruiken? Of doe je ze misschien allemaal al? Laat het hieronder weten of stuur mij een DM op Instagram!

Een reactie op “10 tips om sneller je studieschuld af te lossen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s