Hoe blijf ik gemotiveerd bij het aflossen van mijn studieschuld?

lego. legohoofden, hoofd, hoofden, veel hoofden

Of je nou aan het trainen bent voor een marathon of je bent bezig met het afbetalen van je studieschuld, het hebben van motivatie is in beide situaties essentieel. Hoe ik gemotiveerd blijf om maandelijks €1000,- af te lossen op mijn studieschuld? Dat lees je in deze blog!

Bepaal je einddoel

Ik ga er vanuit dat je inmiddels weet wat je doel is. Je hebt ingelogd bij DUO en weet hoeveel studieschuld je nog moet afbetalen. Je doel is om te eindigen met €0,- studieschuld. Nog niet ingelogd? Doe dat dan eerst, want het inzichtelijk maken van je doel is stap 1. Mijn doel is het afbetalen van in totaal €52.200,91 aan studieschuld.

Stel tussendoelen

Na het stellen van je einddoel ga je tussendoelen stellen. Het halen van je tussendoelen maakt dat je gemotiveerd blijft om je einddoel te halen. Zorg dat je tussendoelen SMART geformuleerd zijn. Dit betekent dat je tussendoelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden moeten zijn.

Hoe heb ik tussendoelen voor mezelf gesteld? Ik heb in juli 2020 besloten dat ik aan einde van het jaar 2024 mijn studieschuld wil hebben afgelost. Van augustus 2020 t/m december 2014 zijn dat nog 53 maanden. Mijn openstaande schuld is momenteel €49.650,- Dit betekent dat ik per maand €943,39 aan studieschuld moet afbetalen om eind 2024 schuldenvrij te zijn. Omdat ik een sucker ben voor ronde bedragen heb ik als maandelijks tussendoel om €1000,- af te lossen. Los ik in 53 maanden €1000,- af? dan ben ik ruim voor het einde van 2024 schuldenvrij. Ik heb een marge van 3 maanden.

Door elke maand een helder (en voor mij realistisch!) tussendoel van €1000,- te stellen hou ik mezelf gemotiveerd. Tijdens het hele aflostraject zijn de tussendoelen helder: €1000,- per maand overmaken naar DUO en ik heb mijn doel alweer gehaald. En los ik een maand meer af dan mijn gestelde tussendoel? Dan ben ik nóg eerder schuldenvrij. Als dat geen goede motivatie is…

Maak het visueel

Ik heb via de website van Porterenee een aflosboom uitgeprint en opgehangen. Door mijn schuld visueel te maken en elke maand mijn tussenstand te tracken hou ik mezelf gemotiveerd. Want er is niets leukers dan een kale boom groen zien worden!

Wees niet te streng voor jezelf

Ik ben een millenial dus ik roep heel vaak ‘dat het allemaal wel leuk moet blijven’. En waarom ook niet? Het leven zit al vol verplichtingen en nu leg ik mezelf ook nog de verplichting van het versneld aflossen op.. Ik doe mijn stinkende best, maar als het even niet lukt? So be it. Het leven gaat met vallen en opstaan. Ik heb een marge van 3 maanden genomen bij het aflossen. Lukt het mij een keer niet om het hele bedrag van €1000,- over te maken naar DUO? Dan betaal ik zoveel ik kan en zorg ik ervoor dat het volgende maand een betere maand wordt.

Geef nooit op

Ook al heb je het een keer moeilijk. Opgeven is nooit de oplossing! Ik vind het belangrijk om mezelf verantwoordelijk te houden voor het trouw blijven aan mijn doelen en te zorgen dat anderen dit ook zien. Daarom ben ik dit blog begonnen. In mijn blog ‘waarom 50kstudieschuld‘ schreef ik al dat ik mezelf én jou gemotiveerd ga houden. Door veel te lezen en te schrijven over schulden hou ik mijn einddoel scherp. Als je opgeeft bereik je je doelen veel later of misschien wel helemaal nooit!

Heb plezier

Nee, natuurlijk is het aflossen van je studieschuld niet leuk. Ik zou ook liever iets veel leukers doen met mijn geld. Maar hè, die studieschuld heb je nou eenmaal en daarom kun je er nu maar beter het beste van maken. Geloof mij, als je je doelen visualiseert en er met anderen over praat is het zo erg nog niet! Je kunt hier alleen maar van leren.

Geloof in jezelf! Jij kunt dit!

Meepraten? Volg mij dan vooral op Instagram!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s