Hoeveel geld geef ik per week uit aan boodschappen?

Boodschappen, we hebben ze allemaal nodig en we willen er het liefst zo weinig mogelijk geld aan uitgeven. Logisch ook, boodschappen zijn naar mijn mening niet echt ‘leuk’ om je geld aan te besteden. Hoeveel ik in 2020 per week aan boodschappen heb uitgegeven? Dat vind je hieronder!

Een aparte boodschappenrekening

Jurrit en ik werken met een losse ‘boodschappenrekening’. We hebben hier beide een pinpas van. Ik stort elke maand geld op deze rekening. Dit geld is dus voor boodschappen maar ook voor persoonlijke verzorging, terrasjes, uit eten, cadeautjes e.d. Momenteel is het budget €500,- per maand, maar ik merk dat dat best krap is.

Eerder was ons budget €700,- per maand, maar ik vind dat veel geld. Daarom wilde ik eens proberen of een budget van €500,- per maand zou werken. Nou nee dus..

Om te voorkomen dat ik het gevoel heb te ‘falen’, kies ik daarom vanaf augustus weer voor een ruimer budget. Aan het einde van de maand toch nog €100,- / €150,- terugboeken geeft mij geen positief gevoel. En dat positieve gevoel heb ik wel nodig om gemotiveerd te blijven. Vanaf eind augustus gaat ons budget voor de boodschappenrekening dus weer iets omhoog. Dit betekent wel dat we minder kunnen sparen, maar dat is gelukkig geen probleem.

Door te werken met een losse boodschappenrekening inclusief vaststaand budget, weet ik precies hoeveel geld ik in een maand nog kan uitgeven. Ik twijfel of ik over wil gaan naar weekgeld. Momenteel geven we de eerste weken soms veel geld uit waardoor we de laatste weken minder te besteden hebben. Door de maand op te knippen in weken blijft het budget overzichtelijk. Werk jij ook met een maand- of weekbudget? En hoe bevalt dat? Leuk als je mij dit laat weten!

Onze vaste lasten worden betaald van onze ‘vastelastenrekening’ (verrassend..). Hier hebben we voor noodsituaties één pinpas van. Van deze rekening worden onze vaste maandelijkse lasten betaald. Onze salarissen komen hier ook op binnen.

Kies je budget

Wil je ook een budget voor je boodschappen? Reken dan voor jezelf uit hoeveel je momenteel uitgeeft. De uitkomst hiervan is ook meteen het budget voor komende maand.

Let vanaf nu op de uitgaven die je doet. Hou je geld over van je budget? Kijk dan of je de maand daarop kunt werken met een kleiner maandbudget. Wees hierbij wel reëel. Als je je huidige uitgaven met het invoeren van je boodschappenbudget ineens gaat halveren kom je waarschijnlijk in de problemen.

Boodschappen doen

Wij doen onze boodschappen bij verschillende supermarkten. Elke week bezoeken we er ongeveer 2. Dit kan de ene week (online bestellen bij) de grote blauwe zijn en de andere keer bij de grote gele. Daarnaast gaan we ook naar een budgetsupermarkt. Ook winkelen we graag bij buitenlandse toko’s.

Ik werk áltijd met een boodschappenlijstje en een weekmenu. Zo weet ik precies welke boodschappen ik moet halen. Ik plan (het doen van) de boodschappen in mijn planner, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een whiteboard op je koelkast te hangen!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hoeveel geld per week?

Ik reken hieronder dus met 7 maanden die ik omreken naar 1 week.

januari 2020€380,10
februari 2020€302
maart 2020*€457,66
april 2020€364,98
mei 2020€308,36
juni 2020€393,24
juli 2020€296,80
Totaal 2020€2503,46
* In maart was het de bedoeling dat wij onze verjaardagen gingen vieren. De boodschappen waren al besteld toen Covid-19 kwam aankloppen..

In totaal hebben we in heel 2020 dus al €2503,46 uitgegeven aan boodschappen!

Het totaalbedrag van €2503,46 deel ik door 7 maanden (= €357,63 per maand) en dat deel ik door 4,3 weken = €83,17 aan boodschappen per week voor 2 personen. Het Nibud geeft in haar berekening aan dat een huishouden van 2 personen voor minimaal €90,40 per week aan boodschappen doet. Wij zitten hier dus iets onder.

Uit eten / thuisbezorgd

Waar het Nibud niets over zegt in haar berekening is uit eten gaan of je eten thuis laten bezorgen. En dat gaan wij toch nog wel regelmatig.. De afgelopen 7 maanden zijn de kosten voor 2 personen +/- €200,- per maand geweest. Ik heb geen idee of dit veel of weinig is, maar ik ben er tevreden over. Zo lang ik gemotiveerd ben om af te lossen, gun ik mezelf af en toe dat etentje!

Hoeveel geld geef jij per maand uit aan boodschappen? En aan uit eten gaan? Laat het mij hieronder weten of kom gezellig meekletsen op Instagram!

Deze blog bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

2 reacties op ‘Hoeveel geld geef ik per week uit aan boodschappen?

  1. Het lijkt me goed dat je gewoon budgetteert voor boodschappen, wat noodzakelijk is, en de andere zaken zoals uit eten gaan etc apart budgetteert als “luxe”. Dat geeft veel meer inzicht.

    Toen ik startte met budgetteren keek ik zelfs naar wat ik aan boodschappen kocht: was het noodzaak, zoals groente of fruit, was het een “extra” zoals chips of was het “luxe” dat je ook kunt vervangen door iets dat goedkoper is, zoals exotisch vers fruit, kant-en-klaar maaltijden of zalm? Dat gaf enorm veel inzicht.

    Like

    1. Goed artikel! Wij splitsen inderdaad ook de budgetten, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Wij zijn met z’n vieren (Twee volwassenen en twee kinderen) en budgetteren 500 euro per maand in aan boodschappen, maar die bevatten dan ook de luiers voor de kleinste. Voor uit eten of thuisbezorgd hebben we maandelijks een apart budget.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s