Stop met onnodig geld uitgeven!

Een rood verkeersbord met de tekst wrong way op een snelweg waar een paar auto's rijden met als achtergrond een uitgestrekte vlakte.

Eindigt jouw bankrekening ook elke maand op €0,- en kun je nooit eens fatsoenlijk sparen? Jezelf ervan weerhouden om geld uit te geven kan moeilijk zijn. Door inzichtelijk te maken waar je geld heen gaat wordt het mogelijk om niet meer gedachteloos geld uit te geven en eindelijk eens te gaan sparen. En wie wil dat nou niet! Lees je mee?

Minder geld nodig om rond te komen

Als je minder geld nodig hebt om rond te komen, hou je meer geld over om uit te geven aan de dingen die je echt belangrijk vindt. Je kunt gaan sparen voor een langetermijndoel. Of wil je een dag minder gaan werken?

Mijn langetermijndoel is het aflossen van mijn studieschuld. Daarom wil ik zo weinig mogelijk onnodig geld uitgeven. Ik werk met budgetten om mijn uitgaven in de hand te houden, want stiekem ben ik eigenlijk een echte spender, haha! Door mijn maandelijkse lasten laag te houden kan ik maandelijks €1000,- aflossen en tegen het einde van 2024 schuldenvrij zijn. Stiekem wil ik natuurlijk eerder schuldenvrij zijn, want wát een lekker gevoel lijkt mij dat. Bespaar ik meer? Dan kan ik meer aflossen!

Mijn maandelijkse lasten

Ik geef alleen geld uit aan de dingen die ík écht nodig heb of dingen die ik écht belangrijk vind of waar ik écht blij van word. In mijn blog ‘wants vs. needs’ lees je welke vaste lasten Jurrit en ik hebben. Deze vaste lasten worden elke maand van onze ‘vastelastenrekening’ geschreven. Van deze rekening pinnen we niet!

In mijn blog ‘hoeveel geef ik elke maand uit aan boodschappen‘ schreef ik al dat ons budget voor variabele lasten €700,- is. Dit budget stort ik op een losse bankrekening. Van deze bankrekening pinnen we álles.

Ons huishouden bestaat uit 2 personen en 1 kat. Wij geven gemiddeld €360,- per maand uit aan boodschappen. Dit is een bewuste keuze. Misschien kan ik goedkoper boodschappen doen, maar dit wíl ik niet per se. Ik ben tevreden over de hoogte van het bedrag dat ik maandelijks uitgeef in de supermarkt.

Het geld wat nog overblijft van dit boodschappenbudget, zoals wij het noemen, gaat op aan uit eten, terrasjes, kleding, cadeautjes en verder.

En het belangrijkste? Op = echt op!

Hieronder lees je hoe ik maandelijkse onze budgetten samenstel.

maandelijkse lasten

Stap 1: bepaal je vaste lasten en minimaliseer deze

Bedenk voor jezelf wat je in jouw situatie aan bepaalde lasten uit wil geven. Onderscheid daarbij:

  • vaste maandelijkse kosten die van levensbelang zijn en;
  • vaste kosten die misschien niet zo nodig zijn;
  • vaste kosten die onnodig zijn.

Bedenk bij jezelf ‘heb ik deze uitgave(n) echt nodig?’, bijvoorbeeld je Netflixabonnement of een telefoonabonnement. Zet al je maandelijkse vaste uitgaven op een rijtje en minimaliseer deze. Je gaat alleen nog maar bewust geld uitgeven aan de dingen die jij belangrijk vindt. Kijk je dus weinig Netflix? Hoppa, weg met dat abonnement!

Natuurlijk zijn er ook kosten die misschien niet zo nodig zijn, maar je leven wél een stuk leuker maken. Bepaal voor jezelf hoeveel je per maand aan deze kosten wil betalen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Kobo Plus e-book abonnement via bol.com. Ik betaal elke maand €9,99 om onbeperkt boeken te downloaden en te lezen. Dit abonnement is zijn geld dubbel en dwars waard!!

Stap 2: bepaal je inkomsten

Kijk hoeveel geld er in totaal maandelijks binnenkomt, bijvoorbeeld je salaris en eventuele toeslagen, en noteer dit bedrag.

Stap 3: Inkomsten – vaste lasten

Reken uit welk bedrag je overhoudt nadat je je vaste lasten van je inkomen hebt afgetrokken. Je houdt nu een bedrag over.

Bepaal nu hoeveel geld je:

  • gaat sparen en;
  • hoeveel geld je wilt uitgeven aan variabele lasten.

Maak het bedrag over naar je spaarrekening. Je weet nu hoeveel geld je overhoudt om aan variabele kosten uit te geven.

Hoe ziet dit er bij mij uit?

Bij ons komt elke maand ongeveer hetzelfde binnen (2 salarissen, geen recht op toeslagen en dergelijke). Van dit totaalbedrag minus vaste lasten minus een spaarbedrag minus €700,- boodschappenbudget blijft er ongeveer €0,- onder de streep over. Onze maand is weer rond en wij kunnen de €700,- gaan uitgeven aan boodschappen, uitjes, speciaalbier of kleding.

Geef jij teveel onnodig geld uit? Word het dan eens tijd om je vaste lasten onder de loep te nemen?

Deze blog bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s