10 dingen over geld die ik op mijn 20e had willen weten

Soms zijn er van die dingen die je liever eerder had willen weten. Toen ik eens terug ging denken vond ik mega snel 10 dingen die ik veel eerder had willen weten over geld. Lees je mee?

1. Geld maakt niet gelukkig

Geen geld hebben maakt wel ongelukkig, maar ik geloof niet dat je gelukkiger wordt naarmate je meer geld hebt. Geluk is niet tastbaar en het is geen bezit. Je koopt geen geluk met geld dus! Wedden dat je het allergelukkigst wordt van dingen die niet te koop zijn?

2. Je kunt je geld maar één keer uitgeven

Elke maand krijg je weer salaris op je rekening gestort. Elke maand bedenk je wel duizend dingen waaraan je dat geld kunt uitgeven. Het lastige met geld is dat elke euro maar één keer iets voor je kan doen. Daarna is het weg en komt ‘ie nooit meer terug. Dus wát ga je doen met die ene euro?

Ik sta steeds meer stil bij het doel dat ik die ene specifieke euro ga geven, want één keer met mijn ogen knipperen en hij is weg..

3. Het pay yourself first principe

Ik ken dit nog niet zo lang, maar het idee van dit principe is zodra je loon wordt gestort, je eerst jezelf betaalt. Bereken vooraf hoeveel je wilt/kunt sparen deze maand en maak dat bedrag meteen over naar je spaarrekening.

Zelf deed ik dit altijd andersom. Ik gaf eerst mijn geld uit en keek aan het einde van de maand wel wat er overbleef om van te sparen. En verrassing, natuurlijk bleef er nooit iets over..

4. Studieschuld wordt niet zomaar kwijtgescholden na 15 jaar

Ja, lach me vooral uit, maar ik was er heilig van overtuigd dat je 15 jaar je studieschuld ging aflossen en dat het restbedrag dan werd kwijtgescholden. Little did I know..

Blijkbaar kán het inkomen van je partner worden meegeteld in de berekening van je verplichte aflosbedrag. En laat het partnerinkomen niet meetellen? Dan wordt die 15 jaar verlengd met het aantal maanden dat je het partnerinkomen niet laat meetellen. Let op: dit zijn de terugbetalingsregels van vóór 2012. Waar ik dus onder val.

5. Bewust zijn van mijn inkomsten en uitgaven

Het uitgeven van geld heeft te maken met hoeveel geld je verdient en wat je financiële doelen zijn. Geld uitgeven is niet alleen wekelijks ff checken hoeveel geld je nog kunt pinnen en hoeveel je dus nog kunt uitgeven. Het heeft een financiële planning nodig. Wist ik dus niet..

BoekenBoeken

6. De maandelijkse aflossing naar DUO is een flinke hap uit je budget

Weer zo’n leuke. Eerder dacht ik dat die paar honderd euro per maand niet uit zou maken. Mijn verplicht af te lossen maandbedrag is €250,- en dat is inderdaad maar een 10e deel van mijn salaris, maar oh boy; ik voel elke maand de pijn van het feit dat die zuurverdiende €250,- niet van mij is..

Kun je nagaan hoe ik mij voel nu ik per maand €1000,- terugbetaal aan Ome Duo..

7. een studieschuld heeft invloed op de hoogte van je hypotheek

Waarom heeft niemand mij verteld dat je nog geen eens een stacaravan kunt kopen met een hoge studieschuld? Ja ik weet het, ik ben wat dat betreft niet de slimste geweest, haha!

8. het motiveert om geld een doel te geven

Sinds ik het hebben van een financiële planning heb ontdekt ben ik helemaal om. Ik stop bijna elke euro in een digitaal potje en zie mijn spaarrekening groeien en mijn studieschuld slinken. Er is ineens zoveel mogelijk!!

9. Elk klein beetje geld helpt om je doelen te bereiken

50 euro per maand sparen? Dat heeft toch geen zin? Dan kan ik die €50,- net zo goed gaan uitgeven.. Haha, was ik op mijn 18e begonnen met het sparen van vijftig euro per maand? Dan zou ik nu +/- €7500,- op mijn spaarrekening hebben staan.

10. bewust blijven van de waarde van geld

Een jas van €200,-? Dat kan toch gewoon? Jazeker kan dat, maar die €200,- voor een jas voelt toch heel anders als ik me bedenk dat ik daar anderhalve dag voor hebt moeten werken. Wil ik die jas nu nog steeds? Ehhh, nee waarschijnlijk niet..

Wat had jij over geld willen weten toen je 20 jaar was?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s