Welke fouten heb ik gemaakt bij het aflossen van mijn schuld?

Als student dacht ik niet teveel na over het aflossen van mijn studieschuld. Dat komt later wel, zo dacht ik. Avonden uit eten en bier drinken in de kroeg waren veel belangrijker. Hoe anders is dat nu? Ik ga heus nog avondjes uit en drink vaak nog een speciaalbiertje op het terras. Wat er wel anders is geworden? Ik ga bewuster om met mijn geld. Laat mijn budget het niet toe? Dan moet ik helaas tot volgende maand wachten. Lees je mee?

Fout 1: niet meteen beginnen met aflossen

Voordat je moet beginnen met aflossen bij DUO is er een aanloopfase. Deze aanloopfase is minimaal twee jaar. Hij loopt van 1 januari het jaar nadat je je diploma hebt gehaald tot 1 januari twee jaar daarna. Ik ben in april 2016 afgestudeerd en mijn aanloopfase startte op 1 januari 2017 en eindigde dus op 1 januari 2019.

In de aanloopfase mág je wel aflossen, maar dit hoeft niet. Toen ik in april 2016 mijn diploma in ontvangst heb genomen kon ik vrijwel meteen starten bij mijn eerste grotemensenbaan bij de Rijksoverheid.

Ik verdiende voor het eerst een grotemensensalaris! Dit salaris was veel hoger dan het salaris dat ik met mijn bijbaantje tijdens mijn studie had verdiend. Mijn lasten waren laag en bleef er dus in theorie geld over. Aflossen had destijds echt mijn prioriteit nog niet, en daar baal ik nu dus soms best van! Omdat mijn lasten laag waren had ik al veel af kunnen lossen op mijn studieschuld.

Fout 2: niet meteen mijn verplichte maandbedrag verhogen

DUO berekent aan de hand van de hoogte van je schuld, jouw inkomen en het eventuele inkomen van je partner wat je ‘verplichte maandbedrag’ is. DUO rekent met je inkomen van 2 jaar geleden. Dit bedrag moet je elke maand minimaal aflossen. Maar meer mag altijd. Toen ik moest beginnen met aflossen werd mijn verplichte maandelijkse aflosbedrag vastgesteld op €104,-.

In het eerste jaar heb ik dus welgeteld €1250,- afgelost. Bizar om te beseffen dat ik nu €1000,- per maand aflos!!

Fout 3: de mentale last niet voorzien

Eerder schreef ik in mijn blog ‘waarom 50kstudieschuld‘ al dat het hebben van een studieschuld een zware last met zich meebrengt. Het is een grote kostenpost die ook nog eens jaaaarenlang elke maand terugkomt. Een studieschuld drukt zwaar op je vrij te besteden bedrag per maand. Het zijn niet ‘maar een paar tientjes’, zoals ik vroeger dacht.

Fout 4: niet eerder over mijn studieschuld praten

Er heerst nog steeds een groot taboe op geld. Een taboe op geld verdienen, op geld uitgeven maar ook op het hebben van schulden. Had ik eerder geweten dat praten over mijn studieschuld zoveel leuke gesprekken op gang zou brengen en mij daarnaast ook nog eens een BOOST aan motivatie zou geven? Dan was ik al veel eerder met 50kstudieschuld begonnen!

Fout 5: het hebben van een partner telt soms mee

In sommige gevallen telt DUO degene met wie je samenwoont mee bij het berekenen van je verplichte maandelijkse aflossing. Daarnaast heeft het soms ook nog invloed op de termijn waarin je moet terugbetalen. DUO legt dit op zich duidelijk uit, maar wist ik veel? Ik kwam alleen op de DUO website om mijn leenbedrag te verhogen, niet om informatie in te winnen over de schuld die ik ooit terug zou moeten betalen.

Bij de aflosregels van vóór 2012 is de aflosfase in beginsel 15 jaar. Laat je het partnerinkomen niet meetellen? Dan wordt die 15 jaar verlengd met het aantal maanden dat je het partnerinkomen niet laat meetellen.

Het is dus niet 15 jaar minimaal aflossen en dan wordt je restschuld kwijtgescholden, zoals ik heel lang dacht. Was het maar zo mooi.. Heb je een partner? Kijk dan goed onder welke aflosregels jij valt en welke regels voor jou gelden.

BabyBaby

Fout 6: geloven dat een studieschuld de beste lening is die je kunt hebben

Ja, dit werd mij vroeger verteld en ik geloofde dat. Want 0% rente en je hebt mega lang de tijd om het geld terug te betalen, toch? En ach, die paar tientjes die je ‘later’ per maand terug moet betalen? Daar lach je ‘dan’ om (maar inmiddels wel als een boer met kiespijn, en niet om enkele tientjes maar elke maand weer €1000,- ).

Fout 7: nooit inloggen bij DUO

Ik hoefde maar één keer in te loggen om een maximale lening aan te vragen. Het geld werd daarna elke maand automatisch op mijn rekening gestort. De hoogte van mijn schuld boeide mij echt niet. Biertje, iemand?

Heb jij ook fouten gemaakt bij het aflossen van je studieschuld? Zo ja, welke zijn dat? Laat het mij hieronder weten of klets gezellig mee op Instagram!

2 reacties op ‘Welke fouten heb ik gemaakt bij het aflossen van mijn schuld?

  1. Gisteren heb ik je blog ontdekt en direct alle artikelen gelezen; je schrijfstijl is zo fijn dat ik zelfs artikelen die voor mij niet van toevoeging zijn gelezen heb! En “fouten” heb je niet gemaakt, als je deze niet gemaakt had, had je er ook niet van kunnen leren!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s