Verlaag je vaste lasten vandaag nog!

Oké, dit klinkt echt als een of ander verkooppraatje. Dat is het niet, maar ik vind het wel echt belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het is zonde om je zuurverdiende centen onnodig uit te geven. Allereerst is teveel geld uitgeven aan je variabele maandelijkse kosten zonde, maar daarnaast is teveel geld uitgeven aan je vaste maandelijke kosten zó onnodig. Lees maar mee!

Je vaste maandelijkse lasten

Aan het einde van de maand, wanneer je salaris net binnen is en jij je supermega rijk voelt, worden kort na elkaar alle vaste kosten voor komende maand alweer afgeschreven. €10,- voor het ene abonnement, €20,- voor het andere abonnement.. En oh, het kan best zijn dat je ergens elke maand voor betaalt terwijl je het product of de dienst niet eens (meer) gebruikt.

Het klinkt als kleine nietszeggende bedragen, maar heb je alles wel eens bij elkaar opgeteld? Nee? Doe dat dan nu. Check wat precies je terugkerende uitgaven zijn. Deze worden maandelijks, per kwartaal en soms per jaar betaald. Ik durf te wedden dat je schrikt van het totaalbedrag aan vaste lasten. Ik schrok zelf in ieder geval wel toen ik alles eens onder elkaar zette..

Eerdere blogs over vaste lasten

In twee eerdere blogs schreef ik ook al over vaste lasten, namelijk in het blog ‘stop met onnodig geld uitgeven‘ en ‘wants vs. needs‘.

In het blog ‘stop met onnodig geld uitgeven’ lees je hoe je inzichtelijk kunt maken waar je geld naartoe gaat. Ook lees je daar hoe je kunt bepalen waar je géén geld meer aan uit wil geven. In het blog ‘wants vs. needs’ lees je uitgebreid hoe ik dit op mijn eigen situatie heb toegepast.

In het blog van vandaag ga ik ervan uit dat je alleen nog maar geld uitgeeft aan de zaken die je écht belangrijk vindt. Dit zijn noodzakelijke vaste lasten als je huur, zorgverzekering en dergelijke. Maar daarnaast de vaste lasten waar jij gelukkig van wordt. Ik kies er zelf bijvoorbeeld voor om maandelijks geld uit te geven aan een koffieabonnement, waarbij de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen.

Heb je helder wat je vaste maandelijkse lasten zijn? Mooi, dan is het nu tijd om de volgende stap te zetten!

Zelfs als je ervoor kiest om bepaalde kosten te hebben, betekent dat niet dat je daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen!

Tip 1: check je verzekeringen

Past je inboedelverzekering nog bij je? En je aansprakelijkheidsverzekering? Kun je deze verzekeringen bij een andere aanbieder misschien (met betere voorwaarden) goedkoper krijgen? Wij zijn een tijdje geleden overgestapt van aansprakelijkheidsverzekering. Eerder betaalden we €59,76 per jaar en nu €58,92 per jaar. Nu lijkt dat een kleine besparen, maar we zijn nu wel voor €2.500.000,- verzekerd in plaats van voor €1.250.000,-. Bij beide verzekeringen was het eigen risico €0,-. Voor ons was het dus echt zinvol om eens kritisch naar onze verzekeringen te kijken.

Check ook meteen even of je niet nog een verzekering hebt lopen van een telefoon of laptop die je ooit nieuw hebt gekocht! Ik kan mij voorstellen dat deze verzekering inmiddels overbodig is geworden..

Omdat Jurrit zijn auto via zijn werkgever gebruikt hebben wij zelf geen wa-verzekering voor de auto, maar ik kan mij voorstellen dat ook daar veel winst te behalen is als je even gaat zitten om verschillende aanbieders/verzekeringen te vergelijken!

Tip 2: verminder je energieverbruik

Draai je wel eens halve wasjes? Of zet je de vaatwasser misschien al aan voordat deze vol is? Ga dat vanaf nu anders doen. Zet deze apparaten alleen nog aan als ze vol zijn. Wist je dat stroom tijdens de daluren goedkoper is? Op onder andere de website van onze energieleverancier lees je daarover meer. Onderzoek eens of je je vaatwasser of wasmachine snachts kunt laten draaien.

Op internet zijn een legio tips te vinden om stroom te besparen, onder andere op de website van HIER.

Tip 3: kijk nóg eens kritisch naar je vaste lasten

Nog een keer? Ja, nog een keer en daarna telkens weer. Heb je een sportschoolabonnement en ga je één keer per week sporten? Misschien is het goed om te overwegen om je sportschoolabonnement op te zeggen en lekker thuis met Youtube te sporten of buiten een rondje te gaan (hard)lopen. Heb je een Netflixabonnement waar je écht niet zonder kan? Zeg dan je abonnement bij Videoland op. Of net andersom.. Ik kon mijn sim-only abonnement in de app op mijn telefoon verlagen van €17,- per maand naar €10,- per maand. Omdat ik door de crisis minder op kantoor werk heb ik een minder grote databundel nodig. Toch weer €7,- per maand bespaard!

En hoeveel betaal je momenteel voor internet? Kun je misschien een minder dure internetaansluiting regelen? Wij betaalden eerder €55,- per maand voor internet, en nu nog maar €30,-. Al deze besparingen tikken lekker aan!

Momenteel betaal ik nog €9,99 per maand voor een Kobo leesabonnement via bol.com. Vorige week werd ik op Instagram door iemand getipt dat je bij de meeste bibliotheken ook e-books kunt lenen. Ik heb al gezien dat ik voor €75,- per jaar lid kan worden van de bieb. Ik ga dus zéker overwegen om mijn kobo abonnement op te zeggen en in plaats daarvan een abonnement bij de bieb te nemen

Tip 4: verhoog je inkomen

Dit is geen besparing, maar kan je wel geld opleveren! Kijk of je je inkomen kunt verhogen. Check of je recht hebt op toeslagen, open een leuke Etsy shop of ga je huis opruimen en alle overbodige spullen verkopen via Marktplaats.

Wat heb jij gedaan om je vaste lasten te verlagen? Of welke tips ga je nog uitvoeren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s