Uitkijken naar het einde van de maand

Het loopt alweer tegen eind augustus en dat betekent bijna SALARIS! Jippie! Ik budgetteer elke maand mijn uitgaven en maak een planning voor de komende maand. Wat wordt er deze maand afgeschreven en hoeveel geld heb ik daarvoor nodig? En zou ik misschien ook moeten gaan budgetteren voor vakanties en kleding? Lees je mee?

Start van de financiële maand

Mijn salaris wordt elke maand op -of rond- de 20e gestort. Daarom loopt mijn financiële maand van de 20e tot de 20e. Jurrit zijn salaris volgt iets later, rond de 25e. Zodra onze salarissen binnen zijn gaat er €700,- naar onze ‘boodschappenrekening’. Dit is de rekening waar wij alles van pinnen. Dit geld is dus bedoeld voor boodschappen, uitjes, cadeautjes, speciaalbiertjes, online bestellingen en dergelijke.

Zodra het geld op de boodschappenrekening staat, weet ik dat ik daar niet meer naar hoef te kijken.

Vaste lasten deze maand

Daarna bekijk ik welke rekeningen ik deze maand verwacht. Eerst zet ik alle maandelijkse vaste lasten op een rijtje en daarna kijk ik of er die maand rekeningen zijn die per kwartaal of per jaar afgeschreven worden. De dingen waar ik geld aan uitgeef vind je terug in mijn blog ‘wants vs. needs‘.

Nu ik weet hoeveel geld ik nodig heb voor de vaste lasten van deze maand, stort ik al het overige geld naar onze spaarrekening.

Ik heb dan €700,- op de booschappenrekening, geld voor de vaste lasten op de ‘vastelastenrekening’, en het overige geld gestort op de spaarrekening. Ik hoef nu niet meer naar de ‘vastelastenrekening’ te kijken. Er staat genoeg geld op om onze vaste lasten van deze maand te betalen.

Pinnen doen we alleen van de boodschappenrekening. Van de €700,- op de boodschappenrekening wordt ongeveer €360,- gebruikt voor boodschappen uit de supermarkt. Ik schreef eerder al, in ‘hoeveel geld geef ik per week uit aan boodschappen‘, dat we ongeveer €85,- aan boodschappen uitgeven elke week. Dit is voor 2 personen en een kat. De overige €340,- gaat op aan terrasjes, etentjes, online bestellingen en weet ik waaraan wel niet meer.

Soms krijg ik de vraag of wij niet budgetteren voor reparaties aan ons huis, onze auto of spaar voor vakanties en begroot voor kleding. Nee, dat doe ik -nog?- niet.

Wij wonen gehuurd, dus de huisbaas betaalt als er iets gerepareerd moet worden. Jurrit heeft een leaseauto van zijn werk, waar we niet direct voor betalen – indirect via zijn loon natuurlijk wel.

Ook voor vakanties en/of bijvoorbeeld kleding budgetteer ik niet. Als we een vakantie betalen of kleding kopen, dan halen we geld van de spaarrekening. Misschien is het een goed idee om alsnog te beginnen met budgetteren hiervoor? Hoe doen jullie dit?

Ik vind het leuk als je hieronder laat weten hoe jij bespaart op je vaste lasten en of jij je uitgaven budgetteert. Je mag mij natuurlijk ook altijd een DM sturen, of kom gezellig meekletsen op Instagram!

Een reactie op “Uitkijken naar het einde van de maand

  1. Ik budgetteer alles, zeker toen ik zoals jij nog startte met inzicht krijgen in mijn financiën. Inzicht krijgen duurt best een hele tijd, steeds opnieuw maak je daar nieuwe stappen in. Soms dacht ik echt dat bepaalde uitgaven nodig zijn tot ik een keertje probeerde om die uitgaven niet te doen, pas dan ontdekte ik wat ik écht nodig had en wat me plezier bracht.

    Inmiddels ben ik zes jaar verder. Nog steeds houd ik al mijn uitgaven bij in de verschillende “rubrieken” die ik bedacht heb. Regelmatig verander ik het ook. Zo hield ik een tijdje “kleding” bij als gezamelijke post voor mijn dochter en mijzelf. Vervolgens splitste ik die categorie. Ik had toen bijvoorbeeld ook een categorie “sport”. Inmiddels heb ik twee kostenposten met onze namen. Daaronder valt kleding, hobby’s, eventuele “leuke/overbodige” abonnementen als de krant en ook kleine kadootjes aan jezelf (of een vriendin) zoals die planner die je laatst kocht. Na meer dan zes jaar budgetteren kan het voor mij prima om die verschillende uitgaven bij elkaar te gooien. Eerder had me dat veel minder inzicht gegeven. Het nadeel is echter wel dat een trend met voorgaande jaren wat lastiger vast te stellen is, dan moet je dus gaan omrekenen. Ik doe dat alleen globaal.

    (voor het geval je nieuwsgierig bent: van 2014 tot 2017 was mijn persoonlijke budget 500 euro per jaar, vervolgens is dat opgelopen tot nu 1800 euro per jaar, dus 150 euro per maand).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s