Geld besparen met herbruikbare producten?

Zijn herbruikbare producten eigenlijk goedkoper in gebruik dan wegwerpproducten? Dat vraag ik mij al een tijdje af. Herbruikbare producten zijn beter voor het milieu, dus gebruiken blijf ik ze zeker wel. Maar hoeveel geld kost dit mij onder aan de streep meer of minder? In dit blog lees je geen uitgebreid onderzoek naar het antwoord op deze vraag, maar wel mijn gedachten hierover. Ook zie je de herbruikbare producten die ik heb en boeken over dit onderwerp die ik aanraad. Lees je mee?

wegwerpmaatschappij

De wegwerpmaatschappij is een term die een samenleving beschrijft waarin steeds meer producten worden geproduceerd die zijn bedoeld om tijdelijk te worden gebruikt en vervolgens te worden weggegooid. Zij worden dus niet onderhouden, gerepareerd of bewaard voor later gebruik.

Bron: Wikipedia

Koop jij elke dag een nieuw plastic flesje voor je drinken? Gebruik je wattenschijfjes om je make-up te verwijderen? En als je eten bewaart, wikkel je dat in aluminiumfolie? Als je op kantoor werkt, neem je dan voor elk kopje koffie een nieuw papieren of plastic bekertje?

Grote kans dat er een milieuvriendelijker alternatief bestaat in de vorm van een herbruikbaar product.

Bekijk het hier

Herbruikbare producten

Zelf investeer ik al een tijdje in herbruikbare producten. Ik wil namelijk zo weinig mogelijk spullen gebruiken die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Natuurlijk lukt mij dit de ene keer beter dan de andere keer. Wel ben ik zo’n miep die de servetjes van de snackbarbestelling mee naar huis neemt.

Welke herbruikbare producten gebruik ik?

Jaren geleden heb ik geïnvesteerd in een herbruikbare waterfles. Ik hoef nu geen losse plastic flesjes meer te kopen, maar ik vul steeds mijn eigen fles. Ook heb ik een herbruikbare koffiemok, waar ik thuis mijn eigen koffie in gooi voor onderweg. Ik gebruik uitwasbare schoonmaak- en keukendoeken en wattenschijfjes. Ook sleep ik overal katoenen tasjes mee naartoe.

Ik ben hier niet mee begonnen om geld te besparen, maar om zo weinig mogelijk wegwerpproducten te gebruiken. Wegwerpproducten zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Er zijn al heel veel spullen op onze aarde en het is onnodig om steeds maar nieuwe spullen te maken. Het is milieuvriendelijker om te gebruiken wat er al is. Dan zijn er bijvoorbeeld geen nieuwe grondstoffen nodig om dat nieuwe product te fabriceren.

Bekijk het hier

Welke herbruikbare spullen ik zoal gebruik vind je hieronder. Ook zie je in dit blog een aantal boeken over dit onderwerp die ik aanraad.

De linkjes naar bol.com zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein vergoeding krijg als jij bij bol.com iets van de website bestelt. Jij merkt er verder niets van. De vergoeding die ik krijg gebruik ik om sneller mijn studieschuld af te lossen. Alvast bedankt voor je support!

Wat kostten deze herbruikbare producten mij?

Een Dopper waterfles heeft mij €12,50 gekost en mijn thermosbeker kostte nieuw blijkbaar €32,99. Dus goedkoop bij aanschaf zijn deze producten zeker niet. Totdat ik mij bedenk dat een fles water onderweg al snel €3,50 kost en een kopje koffie €2,00.. Ik denk dat ik mijn ‘dure’ aankopen allang heb terugverdiend!

Kortom, ik ben erg blij dat ik met mijn herbruikbare spulletjes het milieu minder belast. En of het in the end goedkoper is? Dat denk ik wel!

Ben jij ook wel eens met dit onderwerp bezig? En wat doe je dan zoal? Laat het mij hieronder in de comments weten!

Deze blog bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

2 reacties op ‘Geld besparen met herbruikbare producten?

  1. Ik ben ook met dit onderwerp bezig. Het is in een stroomversnelling gekomen nadat ik het boek ‘Weg Ermee’ van Dennis Storm had gelezen. Ik ben nog bewuster ermee aan de slag gegaan. En ja, ook ik heb nog wel eens een zwak moment, ik ben ook maar een mens. In combinatie daarmee ben ik wat aan het minimaliseren. Ik ga niet all the way, maar zoek wel dingen uit in huis en geef dingen weg, zet het op MP, doe het in de kledingbak of naar de kringloop. Het enige grote ding is: wat doe ik met mijn trouwjurk? Ik ben inmiddels 3jr gescheiden, maar op 1 of andere manier vind ik dit toch lastig. Heb wel 2 goede doelen op het oog, zodat mijn jurk niet meteen de kliko in gaat. Maar ik moet die knoop nog even doorhakken.

    Like

    1. Dan vind je vast het nieuwe boek van Dennis Storm (Als gezond verstand koning was) ook heel erg leuk! Ik ben zelf ook groot fan van zijn boek ‘Weg ermee’, het is heel helder en down to earth geschreven. Je bent trouwens al heel goed bezig volgens mij, en de beslissing wat je met je trouwjurk wilt gaan doen komt vast op precies het goede moment. Aan een goed doel schenken zodat het een goed tweede leven krijgt is natuurlijk altijd een goed idee. Succes met het maken van je keuze!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s