Wat is mijn plan voor het aflossen van mijn studieschuld?

Laatst kreeg ik op Instagram de vraag wat mijn plan is. Hoe ga ik mijn studieschuld snel aflossen? Het waarom is volgens mij inmiddels wel duidelijk; ik heb geen zin om deze mentale last nog jarenlang te moeten dragen. Ik wil weer zelf kunnen beslissen waar ik mijn geld aan uitgeef en niet nog jarenlang elke maand aan DUO betalen. En betalen moet ik toch, dus kan ik er maar beter nu mee beginnen en er het beste van maken. Lees hieronder meer over hoe ik vóór het einde van 2024 mijn studieschuld van €50.000,- ga aflossen.

Een precies uitgestippeld plan heb ik niet. Mijn einddoel is het aflossen van mijn studieschuld van 50.000 euro. Om precies te zijn 52.200,91 euro. Mijn maandelijkse tussendoel is 1000 euro. Dan heb ik uiterlijk eind 2024 mijn studieschuld afgelost! Eind 2024 voelt al zóveel beter dan 2034! Ik heb mijn aflosplan visueel gemaakt met een aflosboom die ik via de website van Porterenee.nl heb uitgeprint. Mijn openstaande studieschuld is op dit moment €48.750,-

Ik hou wel goed in mijn achterhoofd dat het aflossen de ene maand waarschijnlijk makkelijker gaat dan de andere maand. En guess what, ik haal mijn tussendoel deze maand waarschijnlijk niet. Momenteel incasseert DUO maandelijks 250 euro automatisch. Daarnaast heb ik 500 euro via iDeal overgemaakt. Nog 250 euro te gaan dus.. Maar: we hebben een Airfryer in de aanbieding gekocht, dus kom ik 250 euro te kort op mijn budget. Reden voor paniek? Zeker niet!! Elke maand doe ik mijn uiterste best om mijn tussendoel te halen, maar het heeft geen zin om dit een negatieve ervaring te laten zijn. Ik wil er het beste van maken!

Ik heb een aantal tips en tricks om bewust met mijn geld bezig te zijn, zodat er elke maand weer flink wat geld overblijft om naar ome DUO over te maken. Mijn tips lees je hieronder:

KokenKoken

Tip 1: budgetteer!!

Weet waar je geld elke maand heen gaat en kom aan het einde van de maand niet voor verrassingen te staan. Voor je het weet geef je onnodig veel geld uit en dat wil je natuurlijk niet. In ‘stop met teveel geld uitgeven‘ lees je hoe je budgetten maakt en zie je hoe ik dit zelf doe. Maar, zoals je hierboven al leest ben ik dus ook niet perfect.. Jurrit en ik waren al langer aan het wachten op een aanbieding voor een Airfryer. Die aanbieding leek maar niet te komen.. Net toen ik de hoop had opgegeven – en het gereserveerde geld naar onze spaarrekening had geboekt – kwam er tóch een goeie deal. En dit klinkt misschien stom, maar geld terugboeken van de spaarrekening wilde ik niet, haha! Echt een rare gedachtekronkel. Maar ik besloot dus wat minder studieschuld af te lossen. Dat kan gewoon!

Tip 2: maak aflossen onderdeel van je vaste lasten

Maak het aflossen van je studieschuld onderdeel van je vaste lasten. Bekijk dus niet hoeveel geld je eventueel aan het einde van de maand over zou kunnen hebben… Nee, maak een plan! Weet hoeveel inkomsten en uitgaven je elke maand hebt en zorg dat je aan het begin van je financiële maand weet hoeveel geld je overhoudt om je studieschuld mee af te lossen. Ik schreef al eerder over 10 ultieme tips die je helpen om sneller je studieschuld af te lossen.

Tip 3: vermijd budgetwinkels

Geef geen geld uit aan onnodige zooidingen. Vermijd de Action en andere budgetwinkels. Je hebt die spullen niet nodig. Weten aan welke 10 dingen ik geen geld uitgeef? Lees dan mijn blog ‘10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef‘. Tipje van de sluier? Ik knip al jarenlang mijn haren zelf en geef dus nooit geld uit aan de kapper!

Tip 4: hou je vaste lasten zo laag mogelijk

Een onderdeel van mijn aflosplan is om mijn vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Hierdoor blijft er meer geld over om mee te doen wat ik echt wil. Voorkom dat je ongemerkt meer gaat uitgeven als je meer gaat verdienen. Dit fenomeen staat bekend als levensstijlinflatie. Ik ging ook (ongemerkt) mee in dit gedrag. En daarom schreef ik er natuurlijk een blog over. In ‘levensstijlinflatie – meer uitgeven als je meer verdient’ lees je hierover.

Tip 5: doe goedkoop boodschappen

Ik geef per week €87,- uit aan boodschappen voor 2 personen en 1 kat. Per maand is dit ongeveer €360,-. Geef jij meer uit? Probeer dan ook voor boodschappen een maandelijks budget te bepalen. En op = op! In het blog ‘hoeveel geld geef ik per week uit aan boodschappen?‘ lees je wat mijn boodschappenbudget is. Ik weet dat er mensen zijn die per week minder geld uitgeven aan boodschappen dan ik doe, maar die behoefte heb ik niet. Ik ben zeer tevreden met mijn huidige uitgaven voor boodschappen.

Tip 6: zeg vaker nee

Leer ‘nee’ zeggen. En dan niet op de negatieve manier met zinnen als ‘ik heb daar geen geld voor’. Kies voor een positieve insteek: ‘ik kies ervoor om daar nu geen geld aan uit te geven’. Je bent bezig met het aflossen van je studieschuld en dát is waar je geld naartoe gaat. Een goed onderwerp om binnenkort eens een blog over te schrijven!?

Heb jij ook een aflosplan? En hoe ziet deze er uit? Leuk als je dit met mij deelt door hieronder een berichtje achter te laten, of stuur mij een DM via Instagram!

Dit blog bevat affiliate links. Bedankt voor je support!

Lees ook:

3 reacties op ‘Wat is mijn plan voor het aflossen van mijn studieschuld?

 1. Een heel goed streven om zo snel mogelijk van je studieschuld af te zijn. Waarschijnlijk hoor je deze opmerking vaker, maar is het wel verstandig om alle zinnen te zetten op het aflossen van deze schuld? Ik heb op dit moment een studieschuld van ongeveer €12k tegen een rente van 0%. Ik kan het bedrag in één keer aflossen als ik zou willen, maar heb juist de 5 jaars aflosvrije periode in laten gaan. De schuld wordt niet hoger, in tegendeel, door groei in inkomen en inflatie wordt deze schuld relatief lager.
  Mocht je een huis willen kopen dan sluit je daar hoogstwaarschijnlijk een hypotheek voor af, wel met een rentepercentage. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ondanks de studieschuld een lagere hypotheek af te sluiten en dus een kleiner huis accepteren, en daarbij geld sparen en in je huis stoppen. Zo is ook hoe ik het heb gedaan, nooit mijn studieschuld verzwegen bij hypotheekgesprekken. Ik snap natuurlijk wel dan €50k een groter effect heeft dan €12k. Maar je bent volgens mij met z’n tweetjes waardoor je ook wel weer een hoop kan opvangen als tweeverdieners.

  Like

  1. Hoi Frank,
   Ik ben me er zeker van bewust dat het versneld aflossen van mijn studieschuld financieel gezien waarschijnlijk niet de beste optie is. Het gaat mij ook om het mentale aspect van aflossen. Onze vaste kosten zijn nu laag terwijl we genoeg geld verdienen. Omdat onze vaste kosten laag zijn kiezen we om tegelijkertijd te sparen, te beleggen en mijn studieschuld af te lossen.
   Het zou inderdaad een keuze kunnen zijn om een huis te kopen, maar dat willen we om verschillende persoonlijke redenen nu nog niet. Een andere optie zou kunnen zijn om niet versneld af te lossen, maar om te beleggen. Beleggen is zeker een optie die we hebben overwogen, maar omdat we waarschijnlijk binnen +/- 5 jaar wel een huis willen kopen is het niet rendabel om voor zo’n korte termijn dat geld te beleggen.
   Momenteel zijn we inderdaad nog tweeverdieners, maar het is geen vast gegeven dat mijn vriend in de toekomst nog voor hetzelfde salaris zal werken. Het ‘opvangen’ waar jij het over hebt kunnen we in de toekomst misschien niet meer met zijn salaris doen, maar wel met het geld dat vrijkomt zodra ik niet meer hoef af te lossen op mijn studieschuld.

   Like

 2. Hoi Aline,
  Je bent sowieso goed bezig, ook door hier bewuste keuzes in te maken. Minder schulden hebben geeft uiteindelijk een vrijer gevoel, rente of geen rente. Dat is ook iets dat telt. Dat is ook precies de reden dat ik de hypotheek wil aflossen in plaats van dit geld beleggen. Aflossen van schulden geeft mij een vrijer gevoel en schulden aflossen is in principe risicoloos. Beleggen daarentegen niet. Rendementen uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst. Gezien alle onzekerheden op dit moment en de (te) hoge standen van de beurs, kies ik dan liever voor een bewust lager rendement dan een mogelijk hoger rendement en kans op verlies.

  Het bedrag aflossen aan DUO betekent dat je de cash kwijt bent en niet in kan zetten voor andere doeleinden, mochten inzichten veranderen. Je zou er voor kunnen kiezen om de bedragen die je af zou lossen op een speciale spaarrekening te zetten, waar je uiteraard niet aan komt. Over enkele jaren kan je dan de keuze maken om bijvoorbeeld in één keer de studieschuld af te lossen of alsnog een andere bestemming ervoor te hebben. Je ontvangt op deze spaarrekening waarschijnlijk praktisch geen rente, maar de studieschuld kost dat ook niet. Belangrijkste van alles is dat je geen enkel risico loopt en waarschijnlijk nog meer vrijheden creëert. En jouw aflosboom kan je dan gewoon blijven gebruiken natuurlijk! Dit geld beleggen zal absoluut niet mijn voorkeur hebben. Beleggen met in feite “geleend geld” is naar mijn mening niet verstandig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s