Is het slim om je studieschuld versneld af te lossen?

hondje met kleding aan met briefgeld rondom zich heen gestrooid

Of het slim is om je studieschuld versneld af te lossen? Tja, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Wat ik slim vind kan een ander wel oerdom vinden. Ik kan niet voor jou bepalen of het slim is om je studieschuld versneld af te lossen. Wat ik wel kan doen is je vertellen waarom ik vind dat versneld aflossen in mijn situatie een goed idee is. Lees je mee?

Mijn situatie

Ik was klant bij DUO van 2009 t/m 2016. Mijn diploma haalde ik in april 2016 en ik eindigde met een torenhoge studieschuld waarvan een gedeelte nog werd omgezet in een gift. Uiteindelijk hoefde ik maar €52.200,91 terug te betalen. Helemaal top.

Ik val onder de terugbetalingsregels vanaf 2012. DUO heeft berekend dat ik in mijn situatie verplicht €300,- per maand moet aflossen. Het aflossen duurt 15 jaar, oftewel 180 maanden. Na die 180 zou ik ruim mijn studieschuld hebben afgelost. DUO rekent je verplicht te betalen maandbedrag uit aan de hand van je salaris. Onder de terugbetalingsregels vanaf 2012 wordt het inkomen van je eventuele partner bij jou eigen inkomen opgeteld voor het berekenen van je verplichte maandelijks terug te betalen bedrag.

Dit betekent dat als Jurrit of ik meer gaat verdienen, ik per maand een hoger maandbedrag betaal. Omdat ik niet van plan ben om op korte termijn minder te gaan werken is het in mijn situatie zeer reël dat ik binnen 15 jaar mijn volledige studieschuld ga terugbetalen. Immers: 180 maanden x €300,- = €54.000,-

Is het financieel gezien slim om versneld af te lossen? Bijna nooit. Geld wordt namelijk jaarlijks minder waard. Dit heet inflatie. Elk jaar wordt elke euro van mijn studieschuld minder waard door deze inflatie. Financieel gezien zou ik beter het minimale aan studieschuld gaan aflossen en mijn geld gaan beleggen of sparen. Over 15 jaar zou ik dan waarschijnlijk een mooi rendement hebben behaald over mijn beleggingen of rente ontvangen over mijn spaargeld. Ik kan tegen die tijd mijn -door inflatie inmiddels minder waard geworden- studieschuld aflossen.

Maar ik heb helemaal geen zin om 15 jaar te gaan zitten wachten op dat rendement of die rente!! Ik wil NU van mijn studieschuld af!! Ik wil weer zelf kunnen beslissen waar ik mijn geld aan uitgeef! In ‘studieschuld en daardoor een lagere hypotheek’ schreef ik al dat ik ooit een huis wil kopen. Met mijn studieschuld kan ik €120.000,- minder lenen.

Beauty deals

Beauty dealsBeauty deals

Daarom kies ik ervoor om nu af te lossen in plaats van alleen maar te gaan beleggen of sparen. Wel beleg ik elke maand een paar honderd euro om een potje voor later op te bouwen. Net zoals ik elke maand wat geld overboek naar mijn spaarrekening, voor noodgevallen of dingen die vervangen moeten worden. Oké, of voor vakanties en weekendjes weg.. En een nieuwe winterjas, indien nodig.

Kan ik niet veel beter het geld op een spaarrekening zetten hoor ik je vragen? Ongetwijfeld is dat een beter idee. Het geld blijft dan van mij en ik kan er (in geval van nood) meteen bij. Ik kan het geld dan uitgeven waaraan ik wil. En daarin schuilt hem voor mij ook het gevaar. Ik kan wel 1038469 dingen bedenken die ik met mijn geld wil doen. Ik weet van mezelf dat aflossen dan niet meer prioriteit nummer 1 is, waardoor ik alsnog langer doe over het aflossen bij DUO.

Mijn studieschuld is een grote mentale last. Het voelt als een zware last op mijn schouders. Ik laat deze last momenteel mijn leven beperken, want het doen van grote uitgaven stel ik uit. Ik wil dat niet meer. Jurrit en ik werken beide fulltime en we kunnen het geld waarmee ik aflos nu missen. Zodra mijn studieschuld is afgelost zijn mijn vaste lasten significant lager waardoor ik er bijvoorbeeld voor kan gaan kiezen om meer geld in mijn beleggingen te stoppen. Of ervoor kiezen om een klushuis te kopen waarin we lekker aan de slag gaan! Of een camper kopen en lange vakanties vieren met een goed glas wijn.

Kortom, in mijn situatie is het gevoelsmatig slim om versneld af te lossen. Doe wat voor jou goed voelt en vraag eventueel een financieel adviseur om advies! Hij/zij kan samen met jou je persoonlijke situatie en je wensen en mogelijkheden bekijken.

Kies jij er bewust voor om meer af te lossen? Of kies je er juist bewust voor om het minimale af te lossen? Laat het mij hieronder weten of stuur een DM via Instagram!

Lees ook op 50kstudieschuld:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s