10 redenen om nu je studieschuld af te lossen

Voor mij was het een makkelijke keuze. Ik ga NU mijn studieschuld aflossen. Waarom? Ik geef je onderstaand 10 redenen om te beginnen met het aflossen van je studieschuld. Lees maar mee!

Reden 1: weinig financiële verplichtingen

Je bent nog jong en hebt weinig financiële verplichtingen. Je kunt het geld nu nog missen. Straks met kinderen en een koophuis heb je het geld nodig voor je gezin. Al het geld wat je nu aflost kun je later uitgeven aan alle andere belangrijke dingen in je leven.

Het Nibud stelt op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat voor tweeoudergezinnen, één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent.

Heb je minder studieschuld? Dan heb je meer geld om aan je gezin te besteden!

Reden 2: elke verdiende euro is van jou

Als je studieschuld is afgelost hoef je nooit meer een euro van je zuurverdiende geld over te maken naar DUO. Je werkt dagelijks hard voor je salaris en je wilt deze lekker kunnen uitgeven. Zo lang je nog een studieschuld hebt gaat er elke maand een stukje salaris naar ome DUO, waardoor je er niet zelf over kunt beschikken. Elke 50 euro die je nu minder vrij te besteden hebt worden straks fijne avonden op het terras!

Reden 3: rente in de aanloopfase

Ik wilde dat iemand mij dit ooit had verteld! Je betaalt dus rente in je aanloopfase. De aanloopfase is een periode van 2 jaar nadat je je diploma hebt gehaald waarin je nog niet verplicht bent om af te lossen. Des te kleiner je studieschuld is des te minder rente betaal je! Had mij 2000 euro kunnen schelen..

DrankDrank

Reden 4: een dag minder werken

Wil je in de toekomst een dag minder gaan werken? Dat kan dan gewoon! Je hebt niet meer de financiële last van je verplichte maandelijkse aflossing. Het geld van die ene dag werken heb je dan dus niet meer nodig! Klinkt goed toch?

Reden 5: verlost van de mentale last

Je bent verlost van de mentale last die je meezeult omdat die studieschuld op je schouders drukt en je weerhoudt om te doen wat je écht wilt.

Reden 6: rente op je studieschuld

Als de rente op je studieschuld stijgt heb jij al een groot gedeelte van je studieschuld afgelost, waardoor je minder rente betaalt. Je betaalt straks alleen nog rente over het laatste stukje openstaande studieschuld. En ja, de rente is nu 0%. Maar wie heeft ons beloofd dat het voor altijd 0% blijft?

In 2019 was minister Van Engelshoven van Onderwijs van plan om de rente voor de studierente te baseren op de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkt in plaats van op de doorgaans lagere rente van de 5-jaarsrente. Gelukkig bleek er in de Eerste Kamer te weinig steun voor haar plan. Maar het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat er iets nieuws wordt bedacht..

Reden 7: Nieuwe berekening van je verplichte maandelijkse aflossing

Los je vaak extra af? Dan kun je DUO vragen om een nieuwe berekening van je verplichte maandelijkse aflossing te maken. Daalt je verplichte maandelijkse terugbetaling aan DUO? Dan kun je soms een hogere hypotheek afsluiten. Laat je goed informeren welke hypotheekverstrekkers rekening houden met deze extra aflossingen. En heb je je schuld bijna helemaal afgelost? Dan zijn er hypotheekverstrekkers die er rekening mee houden dat je binnenkort geen betalingen meer aan DUO hoeft te doen. Bespreek dit met een financieel adviseur of met een hypotheekadviseur.

Reden 8: geen kwijtschelding van je studieschuld

Ga niet zitten wachten totdat je studieschuld wordt kwijtgescholden. Heb jij zin om 15 of zelfs 35 jaar je leven on hold te zetten om te wachten tot je studieschuld wordt kwijtgescholden? Nee, dat dacht ik al. En vergeet vooral niet dat het salaris van je partner wordt meegerekend bij de berekening van je draagkracht. Lees hierover op de website van DUO.

Reden 9: Fictief aflossen op je studieschuld

Fictief aflossen is niet de oplossing. Het klinkt aantrekkelijk om je geld niet over te maken naar DUO, maar het op een spaarrekening te zetten. Je kunt dan immers altijd bij je geld? Wedden dat je in dat geval je spaargeld uitgeindelijk gebruik om die ene mooie verre reis te maken, een nieuwe laptop te kopen of weetikveelwatwelniettedoen in plaats van je studieschuld af te lossen?

Reden 10: weinig rente op je spaarrekening

Hoeveel rente krijg je op je spaarrekening? Waarschijnlijk bijna niets. Waarom zou je kiezen voor een paar honderd euro aan rente op je spaarrekening terwijl het afbetalen van je studieschuld je zo’n enorme boost gaat geven? Geloof mij, je studieschuld aflossen werkt verslavend. Het motiveert om elke maand je openstaande studieschuld te zien slinken. Als je dit kunt dan zijn er nog zoveel meer gave dingen die binnen handbereik liggen! Neem het heft in eigen handen en ga ervoor! p.s. kijk eens op Youtube naar de Debt Free Screams op het kanaal van Dave Ramsey. Dát gevoel! WOOHOOO!

Wat zijn jouw redenen om snel je studieschuld af te lossen? Of heb je juist redenen om juist minder snel af te lossen, bijvoorbeeld omdat je bent gaan beleggen? Laat het mij hieronder weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s