Hoe kan het dat je nog steeds teveel geld uitgeeft?

Hou je aan het einde van je geld een stukje maand over? Vliegt het geld uit je portemonnee en heb je geen idee waar al je geld blijft? Je werkt elke maand hard voor je salaris en daarom is het zonde om al die euro’s doelloos uit te geven. Het is tijd om verstandiger met je geld om te gaan. Eens? In dit blog lees je verschillende oorzaken waardoor je teveel geld uitgeeft. Ook deel ik de oplossing die mij heel erg heeft geholpen om te stoppen met teveel geld uitgeven. Lees maar mee.

oorzaken teveel geld uitgeven

Teveel geld uitgeven kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je:

  • vaak koffie onderweg koopt;
  • niet spaart met een doel;
  • een slechte financiële planning hebt;
  • een familielid hebt die (vaak) geld nodig heeft;
  • meer geld gaat uitgeven zodra je meer geld verdient (leefstijlinflatie)
  • een vriend(in) hebt die altijd samen geld wil uitgeven;
  • geen motivatie hebt om geld te sparen;
  • denkt dat je het allemaal wel zonder budgetten kan;
  • winkelt zonder doel.

Zelf gaf ik ongemerkt teveel geld uit omdat er eigenlijk altijd wel geld is. Mijn salaris werd op mijn bankrekening gestort en daar leefde ik van. Bleef er aan het einde van de maand wat geld over? Dan maakte ik dat misschien over naar mijn spaarrekening. Of ik deed een extra (onnodige) uitgave waardoor ik alsnog platzak was. Ik dacht niet na over een financiële planning of over lange termijn doelen. Als ik iets wilde kopen dan kocht ik dat gewoon. Het is een luxe om elke maand zoveel geld uit te kunnen geven, dat besef ik mij maar al te goed. En toch wilde ik niet langer op deze manier gebruik maken van die luxe.

Ik bedacht het wilde plan om versneld mijn studieschuld af te lossen. Heerlijk om straks weer te beschikken over mijn eigen geld en geen verplichte betalingen meer aan DUO te hoeven doen. En zo had ik nog meer redenen om versneld mijn studieschuld af te lossen. Hierover lees je meer in mijn blog ‘10 redenen om nu je studieschuld af te lossen‘.

Mijn einddoel is om tegen het einde van 2024 mijn studieschuld te hebben afgelost. Tijd om te stoppen met freestylen en stoppen met (te)veel geld uit te geven aan terrasjes, boodschappen en andere onzindingen. Inmiddels zorg ik voor lage maandelijkse lasten door middel van het want vs. needs principe van The Minimalists; daarover lees je meer in mijn blog ‘want vs. needs‘.

Stoppen met teveel geld uitgeven

Wil je ook meer geld overhouden? Geld waarmee je eindelijk kunt sparen voor die ene gave gadget of sparen voor die ene grote droom? Het is geen hogere wiskunde. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Werk met budgetten

Ik ga als volgt te werk. Het begin van mijn financiële maand begint elke maand op de 20e. Zodra onze salarissen zijn gestort verdeel ik ons geld over digitale potjes op verschillende bankrekeningen. Hoe ik ons geld precies verdeel lees je in mijn blog ‘uitkijken naar het einde van de maand‘.

Ik hou elke maand geld over met één simpele regel: op = op. Hiermee bedoel ik dat als een specifiek potje leeg is, ik geen geld meer kan uitgeven uit dat potje (duh). In de praktijk werkt dit bij Jurrit en mij als volgt: één bankrekening met 2 pinpassen en €700,- om maandelijks te besteden aan boodschappen, etentjes, terrasjes, persoonlijke verzorging, kleding, online bestellingen e.d.

Is die bankrekening leeg? Op = op. Gelukkig worden we aan het einde van onze bankrekening altijd erg creatief met de inhoud van onze voorraadkast en koelkast!

Wil je ook met vaste budgetten gaan werken en dus geld overhouden? Volg dan onderstaand stappenplan:

Stap 1: waar geef je je geld nu aan uit?

Bekijk waaraan je je geld hebt uitgegeven in de afgelopen 3 maanden. Log hiervoor bijvoorbeeld in op je internetbankieren app of print je bankafschriften. Geef elke categorie uitgaven een ander kleurtje met een viltstift of marker.

Stap 2: wil je zoveel geld daaraan uitgeven?

Tel alle uitgaven van de afzonderlijke categorieën bij elkaar op. Wedden dat je schrikt van de hoeveelheid geld dat je aan boodschappen uit hebt gegeven? Toen ik zelf ging kijken waaraan ik mijn geld uitgaf schrok ik hoeveel geld ik maandelijks uitgaf op het treinstation aan eten en drinken.

Stap 3: hoeveel geld wil je wel uitgeven?

Bedenk hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan elke categorie.

Ik wilde helemaal geen geld uitgeven aan eten en drinken op het treinstation! Die categorie kreeg van mij dus €0,-

Aan boodschappen willen wij bijvoorbeeld maandelijks max €350,- uitgeven en aan uit eten gaan max €150,-. Toen ik nog niet met budgetten werkte gaf ik gerust meer dan €250,- uit aan uit eten gaan. Ik had toen immers geen flauw idee waar mijn geld naartoe ging!

Blijf wel reeël: geef je momenteel €500,- per maand uit aan boodschappen? Dan zul je niet ineens genoeg hebben aan een budget van €200,- per maand.

Stap 4: vul je (digitale) potjes en op = op

Zodra je weet hoeveel geld je aan elke categorie wil uitgeven is het tijd om de potjes te vullen. Zelf heb ik digitale potjes omdat wij niet met contact geld betalen, maar werk vooral met contante potjes of enveloppen als dit voor jou handiger werkt.

Nu je bewuster geld uitgeeft zul je zien dat je elke maand veel meer geld overhoudt!

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s