Heb jij ook last van belemmerende gedachten?

Belemmerende gedachten of belemmerende overtuigingen kunnen een flink blok aan je been zijn. Overtuigingen zijn een bepaalde manier van denken. Deze negatieve overtuigingen ontstaan door alles wat je meemaakt in je leven, hoe je bent opgevoed of bijvoorbeeld door invloeden van mensen in je omgeving. Ik heb geleerd mijn belemmerende gedachten om te buigen naar helpende gedachten en overtuigingen. Meer weten hierover? En weten welke boeken ik aanraad over dit onderwerp? Lees dan verder!

Sommige overtuigingen zijn handig, maar het wordt vervelend als overtuigingen je niet helpen en je belemmeren in je doen en laten. Belemmerende overtuigingen zijn overtuigingen van jezelf, het zijn overtuigingen die je ooit ergens hebt opgedaan. Je maakt bijvoorbeeld iets vervelends mee in je leven, je bent op een bepaalde manier opgevoed en ook de mensen om je heen beïnvloeden jouw overtuigingen. Een belemmerende overtuiging is een emotie die niet in overeenstemming is met de feitelijke situatie, het is een situatie die alleen in je hoofd bestaat.

Uitgangspunt is dat niet de gebeurtenis zelf de oorzaak is van je gedachten, maar de interpretatie van die gebeurtenis. 

Voorbeelden van belemmerende gedachten:

  • ik kan dit niet, ik mag geen fouten maken;
  • daar weet ik niets van;
  • ze vinden mij vast stom, iedereen moet mij aardig vinden;
  • daar ben ik te oud voor;
  • ik kan het niet alleen;
  • ik ben niet slim genoeg;
  • ik zal nooit beter worden dan de rest;
  • enz enz…

Herkenbaar?

Ga eens bij jezelf na of de gedachten die je hebt je helpen om verder te komen. Helpen je gedachten je om te bereiken wat je wilt of kom je er achter dat ze alleen maar stress opleveren en je tegenhouden om nieuwe, leuke of spannende dingen te doen?

Waarschijnlijk het laatste. Belemmerende gedachten zorgen ervoor dat je niet verder komt. Je laat jezelf tegenhouden door je eigen gedachten.

Geloof er niet meer in!

Door niet meer te geloven in je irrationele gedachten maar deze om te buigen naar rationele gedachten leer je om je eigen onnauwkeurige of onjuiste gedachten om te buigen en een meer realistische kijk op jezelf en je omgeving te krijgen.

Het is belangrijk om te leren niet langer te geloven in die vervelende gedachten. Je hebt er namelijk niets aan!

Maar hoe dan, hoor ik je denken..

Irrationele gedachten ombuigen

Er zijn verschillende tacktieken om je irrationele gedachten om te buigen naar rationele gedachten. Google bijvoorbeeld maar eens naar RET.

RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie en maakt gebruik van de letters ABC, waarbij A staat voor aanleiding (oorzaak); B staat voor de bril waardoor je kijkt (overtuiging); C staat voor consequentie (het gevolg).

De kern van de RET komt erop neer dat niet A de oorzaak is van C, maar B. Het zijn niet de gebeurtenissen (A) in je leven die bepalen hoe je je voelt (C) maar de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aankijkt (of: de manier waarop je jezelf van het belang van die gebeurtenissen overtuigt) (B).

Probeer het maar eens toe te passen op een van je eigen overtuigingen!

Door oefening kunnen de overtuigingen (B) worden veranderd, kun je een andere bril opzetten. Dit kan op zo’n manier dat ze beter (realistischer, van minder tot niet irrationeel) bij de situatie (A) aansluiten. Een gevolg is dat het gevoel (C) dat hierbij hoort beter aansluit, positiever is: gevoelens van ontreddering, angst, woede, schaamte, minderwaardigheid e.a. worden minder frequent en kunnen vaker vermeden worden.

Wil je meer weten over RET? Lees dan het boek RET-jezelf van Jan Verhulst.

Bekijk het hier

Bovenstaand boek heeft mij geleerd om veel positiever te denken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer in mijn kracht sta.

Een ander boek dat mij daarbij heeft geholpen is ‘Vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie. Met dit boek heb ik geleerd om mijn irrationele gedachten op te sporen en door het stellen van 4 vragen om te buigen naar een situatie die niet meer of minder waar is dan de situatie/gedachte die ik in mijn hoofd heb.

Byron Katie maakt op haar website gebruik van werkbladen die je prima kunt gebruiken zonder het boek te lezen. Wil je er eens mee oefenen? Kijk dan op https://thework.com/sites/nederlands/ en download de werkbladen rechtsonderin!

Bekijk het hier
DrankDrank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s