Leer om vaker ‘nee’ te zeggen

Ik zeg ‘nee’ tegen Whatsapp. Iedereen die mij eens via Whatsapp geprobeerd heeft te bereiken zal dit niet vreemd in de oren klinken. Stuur je mij een Whatsappje? Dan is de kans klein dat je snel een antwoord krijgt. Ik word niet blij van Whatsapp en daarom gebruik ik het zo weinig mogelijk. Dit is niet altijd zo geweest. Eerder probeerde ik mijn leven te leven en daarnaast elk plingeltje dat mijn telefoon produceerde te beantwoorden. Werd ik daar gelukkig van? Nee. Dacht ik dat het van mij werd verwacht dat ik snel antwoordde? Ja! Maar ik doe het niet meer.. Lees je mee?

Moeilijk om nee te zeggen

Waarom is het voor ons zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Zelf wilde ik het iedereen gemakkelijk en naar de zin maken. Ik vind het niet fijn om mensen teleur te stellen. Het was voor mij dan ook erg moeilijk om te leren om ‘nee’ te zeggen. Maar hoe ouder ik word, hoe beter het gaat. Oefening baart kunst!

Wanneer zeg je nee?

Voor mezelf heb ik bepaald dat ik geen ‘ja’ zeg tegen dingen waarbij ik geen rekening houd met mezelf. Als ik voor mezelf ga bepalen of ik ja zeg tegen iets, dan probeer ik eerst te voelen of het goed voelt voor mezelf. Is het voor mij belangrijk genoeg en word ik er blij van?

Als je voor jezelf doelen hebt gesteld kun alleen jij bepalen hoe, wat en waarom je dat doel gaat halen. Jij moet zelf beslissen wat je regels zijn en of je het in het specifieke geval waard vind om er ‘ja’ tegen te zeggen. Ga dus bij jezelf na of het voor jou belangrijk genoeg is.

Het is zeker niet altijd even makkelijk om ‘nee’ tegen iets te zeggen. Maar probeer het gewoon eens uit en begin klein. Krijg ik bijvoorbeeld van iemand tips om iets op een bepaalde manier te doen, dan vind ik het lastig om te zeggen dat ik mijn plan op mijn manier ga uitvoeren. Je snapt dat één van mijn doelen is om in zo’n situatie rustig ‘nee’ te zeggen.

Wanneer zeg je ja?

Vind je het echt belangrijk genoeg en doe je dit voor jezelf? Dan wordt je antwoord dus ja!

Tegen het een zeg je makkelijk ‘nee’ dan tegen het ander. Is iets tegen je principes? Makkie, nee is dan gewoon nee.

Maar is je antwoord ‘nee’ omdat je bang bent voor iets nieuws? Dan moet het antwoord misschien eigenlijk wel ja zijn! Als je de irrationele overtuiging hebt dat je iets niet kunt en je daarom ‘nee’ zegt, is dat niet de juiste reden om nee te zeggen.

Ga dus bij jezelf na waarom je nee zegt en bedenk dat het misschien wel veel leuker is om ‘ja’ te zeggen!

Zeg ja tegen de dingen die je echt gelukkig maken in plaats van ja te zeggen tegen de dingen die er van je worden verwacht.

Aanbiedingen bij webshops

Nee durven zeggen

Ik snap dat het niet altijd makkelijk is om nee te zeggen. Soms wil je misschien wel ‘nee’ zeggen, maar heb je in een bepaalde (sociale of werkgerelateerde) situatie echt geen keuze. Laten we die situaties eens buiten beschouwing laten. Denk eens aan een situatie waar je wél een keuze hebt.

Vaak hebben mensen het lef niet om ‘nee’ te zeggen. Bang om iemand te kwetsen of om minder aardig gevonden te worden. Maar bedenk je eens; als je nee zegt tegen het ene, dan zeg je ja tegen het andere! Wanneer je nee zegt op een uitnodiging voor een feestje, dan zeg je ja tegen het hebben van tijd om iets te doen wat je écht leuk vindt of waar je echt behoefte aan hebt.

Een van mijn minst favoriete woorden is ‘ik zou’, als in ‘ik zou dit en dit moeten doen’… Dit klinkt voor mij niet echt enthousiast, het klinkt alsof je er helemaal geen zin in hebt. Ik zou eigenlijk vanavond naar dat feestje moeten…(terwijl ik veel liever een avondje in bad wil liggen).

Vaak durven we niet voor onszelf te kiezen en gewoon nee te zeggen als we geen zin hebben. Bang om iemand te kwetsen of om minder aardig gevonden te worden.

Geen nee durven zeggen zonder een heel A4’tje aan uitleg erbij waarom je iets niet wilt. Nee is gewoon nee, het zou niet nodig moeten zijn om je daarover te verantwoorden.

Doen we zoveel om maar aardig gevonden te worden?

Hoe zeg je nee?

Hoe zeg je ‘nee’ zodra je hebt besloten dat je antwoord ‘nee’ gaat zijn? Makkelijk, wanneer je nee zegt is het ook gewoon nee. Geen discussie mogelijk en je bent niemand verantwoording schuldig over je antwoord.

Je hoeft je niet schuldig te voelen of je met een heel A4’tje te excuseren. Je voelt je hooguit een beetje vervelend omdat je niet kan doen wat er wordt gevraagd. Maar onthoudt dat jij moet doen wat het beste is voor JOU. In de meeste gevallen doen we het nu andersom. We doen wat het beste voor hen is, als jij ja zegt tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen.

Je kunt je tijd en energie maar één keer gebruiken, dus beter gebruik je het voor dingen waar je écht plezier uit haalt. Niet omdat het van je wordt verwacht of omdat het moet of omdat het zo hoort, nee doe de dingen omdat jij ze leuk vindt en er de meerwaarde van inziet.

Leef je leven zoals je wilt en daarvoor is het nodig om ‘nee’ te leren zeggen. Kweek een stel ballen en zeg nee!.

Nee, dankjewel. Nee, ik kom dan niet. Nee, maar dat wil ik niet. Het maakt niet uit hoe je het zegt, als je het maar zegt.

Ben jij goed in ‘nee’ zeggen?

ModeMode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s