Waarom ik mijn geld gebruik om af te lossen en het niet op een spaarrekening zet

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik maandelijks extra geld overmaak naar DUO. Het is toch veel slimmer om het geld nog even zelf te houden? Waarom zet ik dat geld bijvoorbeeld niet op een spaarrekening? Of waarom ga ik niet beleggen met dat geld? Ik snap waar deze vragen vandaan komen, want een lening bij DUO is volgens velen de goedkoopste lening die je kunt hebben. Benieuwd wat mijn redenen zijn om mijn studieschuld van 50k wel af te lossen? Lees dan verder!

Wat is mijn situatie?

DUO schrijft elke maand het verplichte aflosbedrag van €300,- automatisch af. Zou ik elke maand dat bedrag betalen? Dan ben ik over +/- 13 jaar studieschuld vrij. Precies binnen de 15 jarige aflosperiode los ik mijn studieschuld af. Kwijtschelding van mijn studieschuld kan ik wel vergeten. Omdat ik niet nog 13 jaar wil aflossen maak ik maandelijks extra geld over naar DUO. Aflossen moet ik toch, dus kan ik het beter maar meteen doen.

Ik weet dat mijn studieschuld door inflatie minder waard wordt en het financieel gezien daarom niet per se goedkoper is om versneld af te lossen. Toch maak ik de keuze om versneld af te lossen. Niet nog 13 jaar lang €300,- aflossen, maar korte metten maken met mijn studieschuld. Ik wil voor het einde van 2024 studieschuld-vrij zijn. Mijn geld is daarna weer van mij!

Op het moment van schrijven (begin oktober 2020) heb ik een openstaande studieschuld van €47.700,-. Momenteel los ik gemiddeld €1000,- per maand af. Daarnaast spaar ik en beleg ik in ETF’s. Meer daarover weten? Lees dan eens mijn blog over onze ‘maandelijkse inkomsten en uitgaven‘.

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik niet gewoon ga sparen in plaats van al mijn geld over te maken naar DUO. Allereerst maak ik niet ál mijn geld over naar DUO, wees gerust!

Waarom niet meteen aflossen?

Zoals ik hierboven al schrijf wordt geld door inflatie minder waard. Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. Inflatie zorgt er (kort gezegd) voor dat je geld minder waard wordt. Het kan dus een goede reden zijn om daarom je studieschuld niet meteen af te lossen.

In plaats van versneld je studieschuld aflossen kun je dan bijvoorbeeld je geld naar de beurs brengen. Met je beleggingen kun je rendement behalen waardoor je geld meer geld wordt. Of zet je geld op een (aparte) spaarrekening, dan krijg je tenminste nog een klein beetje rente.

Kortom, er zijn een aantal financiële redenen om niet meer dan het verplichte bedrag aan studieschuld af te lossen. En toch kies ik ervoor om het wel te doen.

Speelgoed Deals 2020Speelgoed Deals 2020

Mijn redenen om toch meteen af te lossen

Hoewel direct aflossen in mijn situatie financieel gezien niet goedkoper is, kies ik er dus voor om het wel te doen. Daar heb ik verschillende redenen voor:

  • Direct aflossen geeft mij rust;
  • Ik kom niet in de verleiding om het geld van mijn (aparte) spaarrekening te halen en uit te geven;
  • Het werkt mega motiverend om mijn studieschuld te zien dalen;
  • Ik zie dat ik dit kan en daardoor groeit mijn zelfvertrouwen;
  • Het doet mij inzien dat ik met veel minder geld rond kan komen;
  • Mijn geld is straks weer van mij.

Alle punten zijn voor mij belangrijk, maar een verrassend effect dat het aflossen van mijn studieschuld met zich meebrengt leg ik hieronder even uitgebreider uit..

met veel minder geld rondkomen

Door te werken met budgetten en ons gezin (Jurrit en ik zijn maar met z’n tweeën, haha) een bedrag aan huishoudgeld te geven zien we heel goed dat we heus niet zoveel geld nodig hebben. Eerder ging ons geld altijd wel op. Niet eens aan goederen, maar vooral aan veel leuke uitjes. Vakanties, weekendjes weg, terrasjes en weet ik veel wat meer… HEEL gezellig en leuk, maar wordt het minder leuk als we het nog maar één keer doen in plaats van de gebruikelijke twee keer? Nee juist niet. We genieten extra van die ene keer dat we wél gaan.

Ook ben ik erg bezig met geld investeren in goede producten met een lange levensduur. Goed voor het milieu en ik ben ervan overtuigd dat het in the end goedkoper is. Ik maakte in mijn blog ‘geld besparen met herbruikbare producten?‘ al eens een vergelijking.

Voor mij dus genoeg redenen om mijn geld over te maken naar DUO in plaats van het te stallen op een spaarrekening.

Hoe zorg jij dat je studieschuld kan worden afgelost? Of los je misschien het minimale bedrag af? Laat het mij hieronder weten in de comments!

Eerdere posts:

Speelgoed Deals 2020Speelgoed Deals 2020

2 reacties op ‘Waarom ik mijn geld gebruik om af te lossen en het niet op een spaarrekening zet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s