Weg van de minste weerstand

Als er verschillende manieren zijn om iets te bereiken, maar eentje kost de minste moeite, dan wordt deze manier wel eens de ‘weg van de minste weerstand’ genoemd. Normaliter gaan we het liefst van A naar B via de makkelijkste weg. Maar wat gebeurt er als je eens een andere route neemt?

autorijden op vakantie

Heb je wel eens auto gereden op vakantie in bijvoorbeeld Kroatië of Griekenland? Dan herken je het volgende vast wel. Over een stukje van hemelsbreed een kilometer doe je een stuk langer dan een Nederlandse kilometer hemelsbreed! Op vakantie liggen er kronkelweggetjes met slecht asfalt of je moet via een slingerweg een berg op. Maar is dat erg? Nee, want je hebt alle tijd van de wereld en het maakt niet uit dat je langer onderweg bent.

Onderweg kom je verschillende onverwachte dingen tegen en het is een verrassing waar je uiteindelijk beland. Ik kan daar ontzettend van genieten.

fantastische plek ontdekt

Jurrit en ik waren vorig jaar met de auto op pad op Corfu. Op een gegeven moment namen we een afslag, belandden we op een zandweg die steeds smaller en onbegaanbaarder werd. Ook zaten we zelfs vast in het mulle zand. De auto keren was niet mogelijk en we zagen het niet zitten om het hele stuk weer achteruit te rijden.

En toen ineens was daar een geweldig mooie en afgelegen biologische boerderij, Bioporos Organic Farm, omringd door ongerepte natuur en met een ge-wel-dig uitzicht op het niet toeristische gedeelte van Lake Korission. Wauw! Wat was ik blij dat we, ondanks de heftige autorit, hadden doorgezet en op zo’n fantastische plek terecht waren gekomen

Weg van de minste weerstand

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Door onder andere deze autorit op vakantie ben ik gaan nadenken.

Waarom kiezen we in het dagelijks leven vaak voor de meest makkelijke route? Waarom kiezen we voor de weg van de minste weerstand, terwijl een andere route je zoveel moois kan brengen?

mijn studieschuld

Met het versneld aflossen van een studieschuld is het net zo. Natuurlijk is het makkelijk om het minimale bedrag af te lossen bij DUO en na 15 of 35 jaar het restgedeelte van je studieschuld kwijtgescholden te krijgen (dat je tot die tijd geen hypotheek op je naam kunt krijgen is een kleinigheidje dat ik maar even achterwege laat).

Ik kies ervoor om het anders te doen. Ja, het is waarschijnlijk financieel gezien iets duurder om snel volledig af te lossen in plaats van rustig 15 of 35 jaar af te wachten. Maar ik wil niet langer een slaaf van mijn eigen studieschuld zijn.

Ik kies ervoor om niet de weg van de minste weerstand te volgen, nee: ik onderneem NU actie. Doordat ik nu versneld aflos ben ik binnen maximaal 4 jaar verlost van de maandelijkse betalingen aan DUO. Ik Ik kies ervoor om weer zelf te beschikken over de €300,- die DUO 15 jaar lang van mij wil hebben. Ok, ze hebben er alle recht op, maar dat neemt niet weg dat ik dat geld zelf ergens aan wil uitgeven.

Nu ik deze enigszins alternatieve route heb gekozen kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik op een ge-wel-dige plek ben beland (niet zo geweldig als die boerderij op Corfu, maar toch), met een fantastisch (vooruit)uitzicht. Ik ben namelijk eind 2024 van mijn studieschuld af. Mooier kan het niet worden, toch?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s