We gaan het anders doen!

munten, coins, geld, money, studieschuld, schuld, schulden

Ik krijg regelmatig de vraag waarom wij maandelijks extra aflossen op mijn studieschuld. Het is toch beter om het geld niet meteen naar DUO over te maken, maar het geld op een spaarrekening te zetten of eventueel ermee te beleggen? Daarom gaan wij het vanaf nu ook anders doen! Benieuwd wat we precies gaan veranderen? Lees dan verder!

Ik weet dat het financieel gezien niet de goedkoopste optie is, maar toch koos ik ervoor om mijn geld maandelijks meteen over te maken naar DUO. Het verplicht te betalen bedrag van €300,- wordt automatisch afgeschreven en daarnaast deed ik maandelijks handmatig nog een betaling van +/- €700,-.

De redenen die ik daarvoor heb beschreef ik al eens in mijn blogpost ‘waarom ik mijn geld gebruik om af te lossen en het niet op een spaarrekening zet‘. Kort gezegd, zoals ook in bovenstaande blogpost genoemd, ben ik van mening dat:

  • Direct aflossen mij rust geeft;
  • Ik niet in de verleiding kom om het geld van mijn spaarrekening te halen als ik het maandelijks overmaak;
  • Het motiverend werkt om mijn studieschuld bij DUO te zien dalen;
  • Het mij zelfvertrouwen geeft om versneld af te lossen (ik kan dit!);
  • Mijn geld na het aflossen van mijn studieschuld weer helemaal van mij is.

En hoewel ik nog steeds achter deze redenen sta, ga ik het aflossen toch een beetje anders insteken.

aflossen moet ik toch

Mijn verplichte maandelijkse aflossing is €300,- en ik heb daarvoor nog 158 maanden de tijd.

€300,- x 158 maanden is €47.400,- en dat is meer dan ik nu aan studieschuld heb staan. Ook wordt de hoogte van het verplichte bedrag elk jaar door DUO aangepast; hoe meer ik ga verdienen, des te meer ik maandelijks verplicht moet aflossen Dit betekent dat ik mijn volledige studieschuld ga aflossen binnen de voor mij geldende termijn van 15 jaar. Kwijtschelding van een eventueel restbedrag krijg ik niet.

de pandemie

Maar zoals we allemaal weten is er momenteel een pandemie gaande. Door onder andere deze pandemie ben ik gaan nadenken. Stel dat Jurrit en/of ik onze baan kwijtraakt, dan hebben we ineens heel veel minder aan inkomen. En al ons geld ligt dan bij DUO.. Helaas storten zij het niet even terug als je het geld ineens nodig blijkt te hebben. Daarom gaan we het anders doen!

Geld bij DUO

Onze kleine spaarrekening zal ons in het begin kunnen helpen. We zijn niet meteen helemaal platzak, maar toch! Ik vind het een verschikkelijk idee dat we onze rekeningen straks misschien niet meer kunnen betalen omdat ik zo nodig versneld moest gaan aflossen.

fanatiek sparen

Er gaat dus iets veranderen.. Ik blijf fanatiek met (be)sparen en blijf op 50kstudieschuld bloggen over mijn studieschuld, maar ik zal mijn geld niet meteen overmaken naar DUO, maar ik zet het op een aparte spaarrekening. De focus zal dus worden verlegd van aflossen naar sparen. De €1000,- die normaal per maand naar DUO gaat wordt verlaagd naar alleen het verplichte maandbedrag van €300,-. De overige €700,- hou ik nog even in eigen beheer. Blijkt na de hele pandemie dat we het geld niet nodig hadden, dan kan ik het alsnog in één keer overmaken naar DUO!

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik oké was met deze nieuwe werkwijze en daarom is het ook een tijdje stil geweest op 50kstudieschuld.blog. Ik vind het namelijk best spannend om van strategie te wijzigen!

Laat je mij hieronder, of via mijn Instagram, weten wat je vindt van deze nieuwe aanpak?

ps. Plaats je een bestelling, bijvoorbeeld voor je sinterklaascadeautjes, via een affiliate linkje van mij? Dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding gaat natuurlijk nog steeds gebruikt worden voor het aflossen van mijn studieschuld, dus alvast bedankt voor je support! Als je klikt op de bol.com afbeeldingen op mijn website, zoals die hieronder, maak je automatisch gebruik van zo’n affiliate link 🙂

 Sint 2020 Sint 2020

Lees ook:

3 reacties op ‘We gaan het anders doen!

  1. Goed dat je dit benoemt. Ik heb precies hetzelfde – ik was extreem aan het aflossen maar ga het nu ook over een andere boeg gooien. Niet vanwege eventueel baanverlies, maar wij willen begin 2022 een woning kopen en dan is een goede spaarrekening ook erg handig. Ik zal wel nog aflossen en zuinig leven en zorgen dat ik het eventueel in 1 keer af kan lossen, mocht dit nodig gaan zijn. Maar voor nu gaat de focus op meer vermogen opbouwen.

    En inderdaad, trots zijn op wat je al gedaan hebt – ik geloof zeker dat door de mindset die je nu al hebt door het aflossen, je dit kan doorvoeren door het geld nu weg te zetten en dat niet gaat uitgeven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s